Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un upozorio je čelnike vladajuće Radničke stranke da zemlja prolazi kroz "tešku ekonomsku krizu" te je pozvao na uvođenje hitnih mjera da bi se ona popravila, prenijeli su lokalni mediji.

Tijekom vikenda održano je plenarno zasjedanje stranke, nekoliko dana prije isteka ultimatuma koji je Sjeverna Koreja postavila Sjedinjenim Državama u pregovorima o denuklearizaciji.

Pyongyang je obećao da će, ako se do kraja godine ne ostvari napredak u pregovorima, Washington dobiti "božićni poklon". Kim, koji predsjedava zasjedanjem, upozorava da je vrijeme da se donesu važne odluke o ekonomskom razvoju zemlje.

Predstavnicima stranke iznio je zadaće koje bi trebali provesti kako bi se "hitno popravila situacija u gospodarstvu", prenijela je sjevenokorejska agencija KCNA. Sjeverna Koreja nikada dosad nije objavila ekonomske statističke podatke, a jedine informacije o privredi zemlje obično stižu iz inozemstva.

Južnokorejska Središnja banka u srpnju je izvijestila da je gospodarski rast Sjeverne Koreje, pogođene međunarodnim sankcijama, smanjen za 4,1 posto tijekom 2018. godine, što je najveći pad od velike krize iz devedesetih godina.

Nakon međusobnog približavanja tijekom povijesnog sastanka Trumpa i Kima u 2018., pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu ponovno su u pat poziciji, osobito nakon neuspjela sastanka na vrhu američkog i sjevernokorejskog čelnika u Hanoju u veljači. Plenarna sjednica u ponedjeljak ulazi u treći dan, prvi put nakon 1990. Dotad je trajala samo dva dana.

"Odluka Pyongyanga da produlji trajanje plenarne sjednice odraz je teške unutarnje i vanjskopolitičke situacije s kojom se država suočava", smatra znanstvenik s Instituta Sejong, Cheong Seong-Chang.