Najveće vojne vježbe u kojima sudjeluje 300 tisuća vojnika Južne Koreje i 17 tisuća američki vojnika izazivaju dodatne tenzije na južnokorejskom poluotoku.

Vježbe Amerike i Južne Koreje dodatno pojačavaju napetost koja u regiji vlada posljednjih mjeseci, ponajprije zbog prijetnji Sjeverne Koreje da je testirala svoju prvu hidrogensku bombu te da je proizvela i minijaturne nuklearne glave.

Sjeverna Koreja oglasila se danas da je njena vojska spremna za preventivni napad kako bi 'oslobodila' jug korejskog poluotoka, ukoliko procijeni da američke i južnokorejske trupe koje sudjeluju u vojnim manevrima, namjeravaju izvršiti invaziju na njezin teritorij.

Riječ je o najnovijem reagiranju Pjongjanga na vojne vježbe započete u ponedjeljak, nakon što je već upućena prijetnja o "preventivnom nuklearnom udaru" na Washington i Seul.
Sjevernokorejska vojska poručila je preko državnih medija da će se vojnim manevrima kojima je cilj, kako tvrde, napredovanje prema Pjongjangu, suprotstaviti svojim planom da 'oslobodi cijelu Južnu Koreju, uključujući Seul'.

U Pjongjangu također tvrde da su u mogućnosti izvesti 'izuzetno precizan 'blitzkrieg' na neprijateljske ciljeve.

AP piše da je preventivni napad Sjeverne Koreje na jug teško ostvariv i da bi gotovo sigurno značio kraj vlasti Kin Jong-una, s obzirom na izvjestan vojni odgovor SAD-a i Južne Koreje.
Oko 55 američkih borbenih zrakoplova i 30 američkih i južnokorejskih brodova sudjelovalo je u iskrcavanju kod grada Pohanga, priopćila je američka mornarica. (dnevnik.hr)