Sjeverna Koreja pogubila je petoricu dužnosnika ministarstva vanjskih poslova koji su sudjelovali u pripremama za neuspjeli sastanak Kim Jong-una i Donalda Trumpa u Hanoiju u veljači.

Pogubili ih mjesec dana nakon neuspjelog sastanaka

Ubijeni su specijalni sjevernokorejski izaslanik za SAD Kim Hyok-chol te još četvorica muškaraca. Kako javlja Reuters, šef organizacijskog odbora summita Kim Yong-chol poslan je u radni logor i na "ideološko obrazovanje". Pogubljena petorka bila je optužena za špijunažu u korist SAD-a.

Podsjetimo, sastanak dvojice lidera u Hanoiju u Vijetnamu najavljivao se kao veliki iskorak u nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, no prvog dana naprasno je prekinut zbog potpunog razilaženja u stajalištima dviju strana.

"Protiv Kim Hyok-chola provedena je istraga, nakon čega je pogubljen na vojnom aerodromu Mirimu, a isto se dogodilo i četvorici dužnosnika ministarstva vanjskih poslova. Ubijeni su u ožujku", naveo je neimenovani izvor južnokorejskog lista Chosun Ilboa.

Kim je nezadovoljan i s vlastitom sestrom

U logoru je završila i Kimova osobna prevoditeljica Shin Hye-yong, koja je s njim bila u Hanoiju. Navodno je "krucijalno pogriješila prilikom prevođenja" i tako naštetila autoritetu sjevernokorejskog vođe.

Kim je navodno nezadovoljan i ulogom svoje sestre Kim Yo-jong, koja je u Hanoi s njim doputovala kao osobna asistentica. Ona do daljnjega ne obavlja nikakve dužnosti, no zasad još nema informacija je li joj život ugrožen.

Trump ignorira Kima, ali tvrdi da mu vjeruje

Kim je SAD-u postavio rok do kraja godine da pokaže veću fleksibilnost nakon što njihov neuspjeli drugi summit u Hanoiju nije rezultirao dogovorom o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje u zamjenu za ublažavanje sankcija. Trump i američki državni tajnik Mike Pompeo ignorirali su taj rok pozvavši Kima da izvrši svoje obećanje o denuklearizaciji.

Zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son-hui izdvojila je Pompeov intervju za CBS u kojemu je rekao da će SAD možda trebati "promijeniti put" ako pregovori propadnu.

"Promjena puta nije privilegija samo SAD-a, nego bi to mogao biti i naš potez ako tako odlučimo", rekla je Choe, prema navodima sjevernokorejske agencije KCNA.

Trump je prije pet dana na Twitteru objavio kako i dalje vjeruje Kimu, unatoč zastoju pregovora u nuklearnom programu i nedavnom ispitivanju oružja Pjongjanga.

"Sjeverna Koreja je lansirala nekoliko komada manjeg oružja, što je uznemirilo neke u mojoj zemlji i drugdje, ali ne i mene", napisao je Trump za vrijeme posjeta Japanu. "Vjerujem predsjedniku Kimu da će održati obećanje koje mi je dao", dodao je.