Ako ćete kupovati rabljeni automobil, važno je da kilometraža koju pokazuje brojač kilometara odgovara stvarnosti i da nije mijenjana. Nažalost, ilegalna praksa "vraćanja kilometara" je češća nego što možete zamisliti i nije nimalo teško pronaći rabljena vozila u prodaji čiji je brojač prijeđenih kilometara bio "podešavan", posebno na našim prostorima.

Studija istraživačke službe Europskog parlamenta pokazuje da gubici povezani s prijevarama brojača kilometara iznose 8,8 milijuna eura (66,3 milijuna kuna) godišnje.

Iz CarVerticala nude studiju u kojoj su analizirali 1,11 milijuna povijesnih izvješća u posljednjih 12 mjeseci na 24 tržišta, od Sjedinjenih Država do većine europskih zemalja. U ovom izvješću okupljaju 10 automobila s najvećom prevarenom kilometražom, piše Autoklub.

10. Ford Mondeo

Na desetom mjestu Ford Mondeo, a na sjevernoameričkom tržištu Ford Fusion jedan je od automobila kojem se najčešće skida kilometraža. Izvješće pokazuje da 22% jedinica na satu ima manje kilometara nego u stvarnosti.

9. Audi A6

Odmah ga slijedi limuzina E-segmenta tvrtke s četiri prstena, Audi A6, koji u 22,2% slučajeva ima smanjenu kilometražu.

8. BMW X5

Isto se događa i s BMW-om X5, koji doseže udio od 23,4%. To je jedan od najpopularnijih SUV-ova njemačkog proizvođača i vrlo traženo vozilo na većini europskih tržišta.

7. BMW X6

Naravno, ne zaostaje ni BMW X6. Zapravo, 23,6% rabljenih jedinica za prodaju ima skinutu kilometražu. Ipak je to verzija X5 u stilu coupea, što znači da ako je jedan na listi, bit će i drugi.

6. Volkswagen Transporter

Jedan od najpopularnijih i najtraženijih kombija na svijetu. Volkswagen Transporter koristi se kao gospodarsko vozilo u stotinama tisuća tvrtki diljem svijeta, što ga čini vozilom visoke vrijednosti čak i kada je rabljen. Izvješće sugerira da je 24% pregledanih jedinica imalo neovlašteno mijenjanje brojača kilometara.

5. BMW Serija 7

Dolazimo do trećeg modela BMW-a na listi. U ovom slučaju, to je perjanica tvrtke - Serija 7, vrhunska izvršna limuzina koja spaja luksuz i udobnost s najnovijim tehnološkim dostignućima na tržištu. Međutim, ovi pomaci ne sprječavaju prevarante da skidaju kilometražu u 24,1% slučajeva.

4. Audi A7

Audi A7 također je vrlo poželjan automobil ne samo među onima koji ga mogu kupiti novog, već i među onima koji ga žele imati rabljenog. Zato je uobičajeno pronaći jedinice čija kilometraža ne odgovara stvarnosti. Studija o kojoj je riječ utvrđuje da su u 24,5% slučajeva analiziranih 2022. otkrivene anomalije u njihovoj kilometraži.

3. Volkswagen Touareg

Treće mjesto, a time i brončana medalja, pripada Volkswagen Touaregu. 1 od 4 Touarega (25,4%) ima smanjenu kilometražu, prema izvješću.

2. Ford Mustang

Srebrna medalja ide automobilu koji je, iako poznat diljem svijeta, osobito čest u Sjedinjenim Državama. Riječ je o Fordu Mustangu, najpoznatijem automobilu u povijesti. Kroz šest generacija, model je bio meta neopravdanih modifikacija i preinaka, pa i skinute kilometraže. Izvješće pokazuje da je 25,7% analiziranih jedinica bilo na meti.

1. Audi A8

Konačno, automobil kojem se najčešće skidaju kilometri, barem ove godine, je Audi A8. izvršna limuzina F-segmenta koja na tržište predstavlja najnovija Audijeva dostignuća mjerilo je za ostale proizvođače, ali također i za prevarante koji skidaju kilometre rabljenih automobila, budući da udio doseže 30,6%.