Cijene koštunjičavog voća posljednjih desetak dana skočile su na prodajnim mjestima u Banja Luci, a najskuplji su lješnjaci i bademi, koji postaju pravi luksuz na trpezi, potvrdili su i kupci i trgovci za Nezavisne.

Za kilogram lješnjaka, koji se prodaje na tržnici, potrebno je platiti od 32 do 35 KM, kilogram badema je 32 KM, dok je cijena oraha od 23 do 27 KM, ovisno od kvaliteta.

Ukoliko želite kupiti u marketima za kilogram oguljenog lješnjaka potrebno je da izdvojite čak i do 49,95 KM, dok je lješnjak u ljusci 15 KM.

U marketima je cijena badema sa tridesetak KM skočila na vrtoglave 42 KM, kilogram pistacija u rinfuzi košta 47 KM, orasi su 26 KM, a indijski orah 33 KM.

Cijena badema skočila je za oko 30 posto i dostigla svoj vrhunac, a nabavna cijena lješnjaka je trenutno od 36 do 38 KM za markete. Kako cijene skaču, sve je manje kupaca koštunjičavog voća.

"Veliki marketi idu na veću zaradu, tržište diktira cijene, dok mi idemo na minimalac. Tko je nekada kupovao kilogram badema ili drugog koštunjičavog voća, sada kupuje tek 100 ili 200 grama. Potražnja raste za vrijeme praznika i slava, dok ja sada prodajem nešto što mi je ostalo u zalihama", kazao je Neven Baljak, prodavač na banjolučkoj tržnici. (prvi.tv)