Jablanica je već desetljećima prava oaza za ljubitelje pečenja, ali njegova cijena je dostigla nevjerojatnu cifru te je sada za građane porcija janjetine pravi luksuz.

Ona je omiljena destinacija za opuštanje putnicima prema Mostaru ili Jadranskom moru kada je vrijeme godišnjih odmora.

Loše vijesti za sve ljubitelje mesa je da cijena janjetine nevjerojatno raste iz dana u dan te da je postala 'pravo zlato'.

Za kilogram janjetine u poznatom jablaničkom restoranu "Kovačević" ćete morati izdvojiti 65 KM što pokazuje da je došlo do poskupljenja.

Restoran Maksumić, koji se također nalazi u Jablanici, nije podigao cijenu pečenja te ćete za kilogram morati izdvojiti, kao i ranije, 60 KM.

Posebno nas je iznenadila visoka cijena poznatog hercegovačkog restorana "Udovice" koji se nalazi između Mostara i Čitluka, u mjestu Sretnice.

U njemu kilogram janjetine košta čak 75 KM, što je jedna od najviših cijena u Bosni i Hercegovini.

Potrebno je napomenuti da čak u Hrvatskoj kilogram janjetine rijetko košta više od 35 eura (oko 70 KM).

Nakon Hercegovine odlučili smo provjeriti kakva je gastronomska situacija u Sarajevu, pa smo kontaktirali popularni restoran "Kulin Dvor".

Međutim, dobili smo informaciju da se u njemu još uvijek ne prodaje janjetina te da se čeka sezona i otvaranje bašte, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Zaključak je da je kilogram janjetine u većini restorana poskupio za pet KM u odnosu na 2023. godinu.