Kibernetički napadi ove su godine ruske tvrtke i građane stajali do 3.600 milijardi rubalja (49 milijardi dolara), objavio je najveći ruski zajmodavac Sberbank.

U pokušaju da suzbije sivu ekonomiju, Rusija je poticala građane da prijeđu na bankovne kartice i ograniče korištenje gotovine, no broj kaznenih djela povezanih s bankovnim karticama ove je godine svejedno ušesterostručen, procijenilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Stanislav Kuznjecov, zamjenik predsjednika Sberbanka zadužen za nadzor sigurnosti i usluga, izjavio je Reutersu da su privatne tvrtke i građani bili glavne mete kibernetičkih napada budući da su državne službe za sigurnost bolje zaštićene.

"Privatni je sektor najranjiviji, na meti napada bilo je sve, od računa klijenata do financijskih podataka i natječajne dokumentacije. Na darknetu postoji oko 2,3 milijuna računa na ruskom koji nude ukradene podatke", rekao je.

Kibernetički kriminalci koji govore ruski djeluju iz Njemačke, Ukrajine i Venezuele, kao i iz same Rusije, priopćio je Sberbank. Ta državna banka ima vlastiti odjel za kibernetičku sigurnost BI. ZONA, koji pruža usluge IT zaštite i obrane od kibernetičkih napada banci i klijentima, javlja Hina.

Banke, uključujući Sberbank, bolje su zaštićene nego drugi dijelovi gospodarstva, no sve su češće telefonske prijevare u kojima se osoba telefonom predstavi kao zaposlenik banke i od klijenta traži da dostavi podatke o kartici, istaknuo je Kuznjecov.

Prema njegovim bi procjenama ruski građani samo ove godine u telefonskim prijevarama mogli izgubiti čak 10 milijardi rubalja. Nije iznio podatke za 2019. godinu.

Ruska središnja banka zabilježila je prošle godine više od pola milijuna neovlaštenih operacija na bankovnim računima u Rusiji, u kojima je s privatnih i korporativnih bankovnih računa ukradeno 6,4 milijarde rubalja, navodi Reuters.