Bila je 2002. godine, finale Davis Cupa se igralo u Bercyju, Marat Safin i Rusi su uspjeli šokirati Francuze. Kasnije će Safin još tri puta osvojiti veliki ATP turniru u Bercyju. Posljednji put 2004. godine.

Četrnaest godina kasnije na istom mjestu će jedan drugi Rus odigrati svoj najveći meč karijere do sada. Tenisač koji uveliko podsjeća upravo na Safina, tenisač kojem je upravo Safin bio uzor.

Karen Khachanov je do dolaska u Bercy ove godine uspio svladati tri igrača iz TOP 10 društva. Na ovom turniru je u sedam dana sredio četvoricu, u finalu Novaka Đokovića koji je od ponedjeljka ponovo broj jedan.

Nakon što je spasio 0:30 u desetom gemu, Khachanov je bio nezadrživ. Novak u drugom setu nije mogao doći do break lopte. Rus je sjajno servirao, fenomenalno pogađao iz forhenda, na kraju je slavio 7:5, 6:4.

"Nisam ni mogao sanjati ovakav završetak godine. Osvojeni turnir u Bercyju, sjajan ranking, pobjeda u finalu protiv Novaka Đokovića. Ja moram nastaviti raditi dalje, trenirati, biti još bolji, konstantniji. Novak je od ponedjeljka najbolji igrač svijeta i posebno mi je zadovoljstvo što s dijelio teren protiv jednog ovakvog igrača. Hvala mojim trenerima, žao mi je što ovdje u dvorani nije bila moja supruga, ali tu su roditelji, sestra. Moram nastaviti raditi, trenirati, možda nekada dostignem Novaka", rekao je nakon meča sjajni Rus koji bi ako nastavi ovako igrati vrlo brzo naredne godine mogao ući u TOP 10 društvo.