Kako bi spriječili višegodišnji trend pada cijepljenja protiv zaraznih bolesti, u Sloveniji razmišljaju o povećanju novčane kazne roditeljima koji izbjegavaju ili ne žele cijepiti svoju djecu, a koja sada iznosi od 200 do 500 eura (od cca 400 do 1000 KM).

O povećanju globi za neutemeljeno izbjegavanje cijepljenja te o ograničenjima za necijepljenu djecu pri upisu u vrtiće  još se raspravlja jer odluku treba donijeti u najširoj suglasnosti svih koje se to tiče, kazala je za slovenske medije ravnateljica uprave za javno zdravlje na zdravstvenom ministarstvu Mojca Gobec.

U Sloveniji već nekoliko mjeseci traje kampanja osvještavanja javnosti za potrebu cijepljenja, kako bi se preokrenuo trend pada procijepljenosti što povećava rizik od izbijanja epidemija i ponovne pojave bolesti za koje se mislilo da su prošlost. Paniku na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani izazvao je prije tjedan dana otac koji je iz Izole sina doveo na redoviti pregled nakon čega se utvrdilo da je nosilac virusa ospica, a bio je u kontaktu s više stotina ljudi koji su onda pozvani na preglede.

Mediji podsjećaju i na slučaj medicinske sestre koja je u trudnoći izgubila dijete pošto se zarazila istom bolešću na radnom mjestu, te na povremene slučaja ponovne pojave magarećeg kašlja u nekim zabačenim sredinama sa slabijom zdravstvenom zaštitom. Domaći epidemiolozi upozoravaju također da je po podacima Eurostata (Europski statistički ured) Slovenija pri dnu ljestvice starijih od 65 godina koji se cijepe protiv sezonske gripe. U Sloveniji se cijepi tek svaki deseti, dok je prosjek cijepljenih starijih osoba u Europi iznosi 35 posto, a u nekim zapadnim zemljama i mnogo veći.