Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović ovih dana boravi u Velikoj Britaniji sa još jednom bošnjačkim predstavnikom, a vrijeme u ovoj zemlji njih dvojica koriste kako bi iznosili svoje stavove o BiH, pa čak i ako oni znače jasno kršenje slova Daytonskog sporazuma.

-Trebaju nam hrabri ljudi, i trebamo se osloboditi straha. Strah nas blokira i to je ono što je on upravo pokušao da nam kaže. Da se ne plašimo, da gradimo zemlju – demokratsku, slobodnu, građansku, onakvu kakva će biti prema mjeri svih njenih stanovnika”, naglasio je reis za N1.

Tako reis priča bajke o građanskoj BiH po Engleskoj, a vjerojatno misli na onu BiH u kojoj Bošnjaci biraju hrvatske i srpske predstavnike u vlasti jer upravo iz te sfere dolazi njegov pratioc na ovome putovanju.

Ako već Kavazović besjedi po Velikoj Britaniji o građanskoj BiH, onda bi bilo kulturno od njega i građanski da spomene kako Islamska zajednica već godinama ne želi katolicima vratiti u Jajcu Crkve Svete Marije koju su katoličkom puku oteli turski okupatori. I to je pokazatelj kakva je Kavazovićeva “građanska” BiH i kako bi ona trebala izgledati u budućnosti.

Umjesto da katolicima vrati crkvu u kojoj su krunjeni bosanski kraljevi, ta “građanska” Islamska zajednica novcem sumnjivih donatora sa istoka gradi nelegalne džamije u većinski hrvatskim naseljima po Bosni, osobito Jajcu, uz poruke kako katolicima nije mjesto u tim zajednicama.

I to je samo mali dio Kavazovićeve “građanske” BiH o kojoj priča po medijima ovih dana dok uz njega stoji onaj koji bi navodno trebao predstavljati Hrvate, a izabran je bošnjačkim glasovima. I to je ona BiH koju oni zagovaraju, a Britanci očito odobravaju.

M.K./Ero.tel