Šest osoba, među kojima i svećenik ubijeno je u nedjelju ujutro u napadu tijekom mise u katoličkoj crkvi u Dablu, na sjeveru Burkine Faso, doznaje se od lokalnih i sigurnosnih izvora. "Oko 9 sati po lokalnom vremenu tijekom mise, naoružane osobe su upale u katoličku crkvu i pucale dok su vjernici pokušavali pobjeći", rekao je gradonačelnik Dabla, Ousmane Zongo. Napadači su ubili pet osoba i svećenika koji je predvodio misu.

Prema policijskom izvoru, napad je izvela skupina naoružanih muškaraca starih između 20 i 30 godina, javlja HINA.

Zatim su zapalili crkvu i okolne prodavaonice i otišli do ambulante koju su pretražili i zapalili bolničko vozilo, dodao je Zongo. U gradu vlada panika, ljudi ne izlaze ih domova i dućani su zatvoreni. Taj napad je izveden dva dana nakon što su na sjeveru Burkine Faso francuske specijalne snage oslobodile četiri taoca.

Ta zemlja je posljednje četiri godine suočena sa sve češćim napadima koji se pripisuju džihadističkim skupinama. Najprije su napadi bili koncentrirani na sjever, a kasnije nisu pošteđeni ni glavni grad ni druge regije. Od 2015.  je u napadima ubijeno oko 400 osoba, prema podacima agencije France presse.

Na meti džihadističkih napada redovno su vjerski dužnosnici, kršćanski i muslimanski.

Krajem ožujka šest osoba je ubijeno u napadu na protestantsku crkvu u Silgadji, na sjeveru Burkine Faso.

U veljači je ubijen jedan salezijanski misionar. Džihadisti su ubili i nekoliko imama jer su ih smatrali nedovoljno radikalnima i optuživali za suradnju s vlastima.

Stručnjaci tvrde da su napadi na crkve su dio strategije džihadista.