Prvi je dan Velikog tjedna. Naziva se Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kad ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

Na misama u crkvama diljem svijeta čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice, prenosi Hina.

S Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan, koji se ove godine slavi 17. travnja.

Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u petom stoljeću, a u Rimu se prakticira od devetog stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi. Cvjetnicom počinje Veliki tjedan, spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdijenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog - Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo. Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.