Današnjim blagdanom, Čistom srijedom ili Pepelnicom, počinje korizma i vjernici se pripremaju za najveći kršćanski blagdan Uskrs.Korizmeno vrijeme traje 40 dana, a oslanja se na one dane koje je Isus proveo posteći u pustinji, stoga će se mnogi odreći nečeg ovozemaljskog u korizmi kako bi barem malo proživjeli Isusovu žrtvu i što bolje se pripremili za blagdan Kristova uskrsnuća. Korizmeno vrijeme traje do Velike subote i ima ukupno 46 dana, ali se nedjelje ne broje jer dan Gospodnji ne trpi posta, stoga ostaje spomenutih 40 dana, piše Večernji list BiH. U korizmi vjernici promišljaju o svom životu, onom koji traje i onom koji će doći, trude se biti bolji kako bi se radovali s Gospodinom u vječnosti.

Vrijeme pokore

Prema riječima fra Ike Skoke, korizma je vrijeme pokore, molitve, djela ljubavi i odricanja kako bismo se pripremili za proslavu Uskrsa (Vazma).

- Drugi vatikanski koncil, kad govori o dvostrukom značaju korizme, ističe potrebu "gorljivijeg slušanja Božje riječi i predanja molitvi". A za pokoru koncilski oci kažu: "Pokora korizmenog vremena treba biti ne više unutarnja i pojedinačna već također i vanjska i socijalna". Cijelu liturgijsku godinu, ali ipak, posebno u korizmi, teme za promišljanje su: Bog - milost, čovjek - grijeh. Jedno od najpoznatijih korizmenih misnih čitanja jest ono koje spominje Isusov četrdesetodnevni post u pustinji, podsjetio je fra Iko. Danas je i zapovjedni post i nemrs, a na svetim misama svećenici će u okviru mise blagosloviti pepeo na pladnju pa će u znak stvarne želje za pokorom i obraćenjem sebe i vjernike posuti pepelom.

Posipanje pepelom

Posipanje pepelom u povijesti čovječanstva ima duboko ukorijenjenu nit. Poznato je da onaj tko bi se posuo pepelom priznaje da je grešnik i želi oprost za svoje grijehe. Pepeo je u Bibliji prikazivao i stanje žalosti i nesreće. Pepeo u sebi nosi snažnu poruku s ciljem obraćenja od grešnog života i zla te stvaranje zajedništva s Bogom, što za konačni cilj ima život u vječnosti, život u raju. Za kraj naglasimo da ove godine katolici i pravoslavci Uskrs, najveći kršćanski blagdan, slave istoga datuma, 16. travnja.