Katarske vlasti su optužile Saudijsku Arabiju da ugrožava ovogodišnji hadž odbijajući da garantira sigurnosti sudionicima, javlja AFP. Saudijska Arabija i njeni saveznici bojkotiraju Katar od 5. lipnja optužujući tu državu da podržava ekstremističke grupe i Iran.

Riyadh je 20. srpnja dozvolio građanima Katara da obave hadž uz određene restrikcije. Navedeno je kako katarske hadžije moraju doći avionom uz prethodni dogovor. Također, bit će im potrebna viza kad dođu u Jeddah ili Medinu. Katarsko ministarstvo islamskih pitanja je objavilo kako Saudijci odbijaju komunicirati u vezi sa sigurnošću hadžija i njihovim potrebema.

Oni su opužili Riyadh da „miješa politiku u jedan od pet islamskih temelja, što može odvratiti muslimane od odlaska na hadž".

Prema priopćenju, 20.000 katarskih državljana su se registrirali za ovogodišnji hadž, a Doha poručuje da nisu točne tvrdnje Saudijske Arabije da Katar suspendira zahtjeve.

- Izvrtanje činjenica je namijenjeno odvraćanju hadžija iz Katara da obave hadž, a zbog krize koju su izazvale zemlje koje su dovele Katar pod opsadu – navelo je katarsko ministarstvo.