Katalonski šef policije, Josep Lluis Trapero, podnio je ostavku nakon što su španjolske vlasti pozvale na njegovo razriješenje. U pismu ostavke na dvije stranice obraća se također i svojim kolegama, katalonskim policajcima, te ih poziva na lojalnost Madridu.

Njegov stav je neke iznenadio. Podsjetimo, španjolske vlasti u petak su aktivirale Članak 155 španjolskog Ustava te su na temelju istog preuzele direktnu kontrolu nad Katalonijom, razrješavajući pritom dužnosti ključne regionalne dužnosnike kao što su katalonski predsjednik Carles Puigdemont i šef policije Josep Lluis Trapero.

U pismu Trapero poziva katalonsku policiju - Mossos d'Esquadra - da budu lojalni prema novom šefu policije kojeg je postavio Madrid. Novi šef policije je Ferran Lopez, također veteran Mossosa, kojeg očito Madrid smatra svojim čovjekom, piše advance.hr. Neki strahuju kako bi moglo doći do sukoba između španjolske i katalonske policije.

Očito je kako svrgnuti Trapero želi to spriječiti, no, njegovo pozivanje na lojalnost novom šefu postavljenom od strane Madrida na neki način pokazuje kako ne vjeruje u neovisnost Katalonije koju je Puigdemont proglasio u petak.