Katalonski predsjednik obratio se javnosti nakon što je Madrid jučer aktivirao članak 155. ustava kojim ukida autonomiju Kataloniji.

Charles Puigdemont kazao je da "neće pristati na mjere Madrida". "Potezi Madrida prema Kataloniji najgori su napad nakon diktature Francisca France. Žele nas likvidirati", dodao je. "Ako su temeljne vrijednosti Europe ugrožene u Kataloniji, biti će ugrožene i u cijeloj Europi", nastavlja katalonski predsjednik.

Obratio se i svim građanima Europe na engleskom jeziku, kazavši da su temeljne vrijednosti Europe ugrožene. Najavio je borbu za "svoje domove i ekonomiju". "Moramo obraniti naše institucije onako kako smo ih uvijek branili, na miran i civiliziran način", kazao je.

"U Kataloniji i Španjolskoj danas je ubijena demokracija. Europo, niste nam pomogli 1936... Molim vas, sada je trenutak!", kazao je u dramatičnom obraćanju Puigdemont.

Najavio je da će sazvati hitnu sjednicu katalonskog parlamenta kako bi odgovorio na aktiviranje članka 155. španjolskog ustava koji dopušta ukidanje regionalne autonomije, ali nije naglasio hoće li na njoj doći do proglašenja neovisnosti.