Premijer Manuel Valls je u razgovoru za francuski list Challenge bez krzmanja istakao kako bi rado vidio Barcelonu u elitnoj francuskoj nogometnoj ligi, ako Katalonija uskoro postane neovisna država i izađe iz Primere, čime je razveselio Kataloniju i šokirao jedan dio španjolske javnosti, prije svega Madrid i Kastilju.

Čelnici španjolske elitne lige nedavno su na sva zona poručili da Barcelona neće moći ostati u Primeri ako Katalonija postane neovisna država.

„U zakonu piše da klubovi iz drugih država ne mogu igrati u španjolskoj ligi. To je dopušteno samo klubovima iz Andore“, uoči nedavnih izbora za katalonski parlament poručio je čelnik lige Javier Tebas dodajući da bi Barcelona u slučaju izlaska iz Španjolske postala klub na razini škotskog Celtica ili belgijskog Standarda:

„Osmina finala ili najviše četvrtfinale Lige prvaka bio bi njezin krajnji domet.“

U Kataloniji je ta izjava protumačena kao očiti pritisak i sijanje straha među biračima uoči izbora. No, Katalonci se nisu previše uzbudili. U konačnici, jasno je da Katalonija neće odustati od zahtjeva za samostalnom državom zbog nogometa i španjolske lige, a uz to su prilično sigurni da bi Barcelona rado bila viđena u ligama nekih susjednih zemalja, prije svih Francuske.

'Monaco igra u francuskoj ligi, zašto ne bi i Barcelona?'

To je nedvosmisleno potvrdio i francuski premijer Manuel Valls, sin Katalonca i Švicarke rođen 1962. u Barceloni koji je kao tinejdžer preselio u Francusku gdje je državljanstvo dobio 1982. godine.

„Monaco igra u francuskoj ligi, zašto ne bi i Barcelona?“ upitao se Vallas i poslao jasan signal.

„Ja sam veliki navijač Barcelone. Ona je u mojoj krvi. Francuzi to znaju, građani me često o tome ispituju na ulici. Kada sam bio tinejdžer, u kolovozu 1975., nekoliko tjedana prije smrti diktatora Franca, bio sam na utakmici Barcelone na Camp Nouu. Sjećam se da je bila fantastična atmosfera na stadionu. Barcelonina je povijest više od samog nogometa“, poručio je Vallas.

Katalonski mediji pišu kako je vodstvo Barcelone odavno počelo razmatrati sve opcije u slučaju da se Katalonija odvoji od Španjolske i postane neovisna država, a Barceloni bude zabranjeno igrati u Primeri.

Veliki klub kao što je Barcelona ne smije ništa riskirati i mora imati razrađene sve scenarije. Navodno su već uspostavljeni kontakti s najodgovornijim ljudima francuskog nogometa i tamošnjim političkim krugovima, što zorno govori i izjava francuskog premijera.

Katalonski mediji ističu kako Barcelona neće ništa izgubiti ako zamijeni Primeru za Le Championnat, štoviše, uvjereni su da će samo profitirati, jer je Francuska veća i ekonomski dosta jača zemlja od Španjolske.

Mišljenja su da će od dolaska Barcelone u Francuskoj svi imati koristi, jer Barcelona donosi atrakciju, spektakl, imidž jednog od najvećih klubova svih vremena, najbolje igrače na svijetu... U prijevodu pune stadione i znatno veće zarade od televizijskih prava. Derbiji s PSG-om, Marseilleom, Lyonom i ostalim velikim francuskim klubovima gledali bi se širom svijeta.

Katalonci ističu da će svi profitirati te da će svi biti zadovoljni. Jedino nisu sigurni kako će Realu biti u španjolskoj ligi bez Barcelone i "el clasica"...