Spasioci se penju preko razrušenih cesta zatrpanih blatom i ruševinama kako bi stigli do zabačenog planinskog sela u Gvatemali uništenog razornom olujom koja je usmrtila desetke ljudi, uključujući i 22 člana iste obitelji, piše Guardian.

Bujični pljuskovi koje je pokrenuo uragan Eta srušili su drveće, napunili korita brzih rijeka i razorili dijelove planine iznad sela Queja u središnjoj gvatemalskoj regiji Alta Verapaz, sahranivši desetke ljudi u svojim domovima.

Obilne kiše pokrenule su klizišta u Queji, dok je jedna mještanka Gloria Cac, pripadnica naroda Poqomchi, ostala izbezumljena gubitkom čak 22 člana obitelji nakon što se na selo sručila planina.

Cac je, noseći malo dijete u naručju, kazala: 'Moje obitelji više nema, ja sam jedina preživjela. Moj tata, majka, braća i sestre, tete i ujaci, bake i djedovi, svi su otišli. Dvadeset i dva člana moje obitelji.'

Francisco Muz, umirovljeni general koji je pomagao u spašavanju, rekao je da klizišta nisu prestala zbog kontinuiranih kiša u planinama.

'U podnožju je užasno ... središte ove nacionalne tragedije je u San Cristobal Verapazu, u selu Queja', rekao je Muz.

Vjeruje se da je oluja u Gvatemali ubila najmanje 150 ljudi. Razaranja su se proširila s Paname na Kostariku, Nikaragvu, Honduras i Meksiko, a broj poginulih u tim zemljama u subotu je iznosio 65 osoba.

Vlada Paname objavila je dodatan broj poginulih nakon što su tamo poplave i klizišta usmrtili 17 ljudi. Objavljeno je i da su dva rudara poginula u Nikaragvi, dok je na jugu Kostarike u klizištu poginula jedna Kostarikanka i Amerikanac. U Salvadoru je poginuo muškarac, a Honduras je prijavio 25 mrtvih i dvoje nestalih.

U meksičkoj saveznoj državi Chiapas poplava je usmrtila 19 ljudi, a mnoge su odnijele rijeke, priopćile su državne vlasti. Sjeverno od Chiapasa u državi Tabasco, poplave su usmrtile još dvije osobe, izvijestila je savezna vlada.

Stotine tisuća Kubanaca počele su evakuirati svoje domove u subotu dok se Eta približavala južnoj obali karipskog otoka, prijeteći bujnom kišom i poplavama.

Vatrogasci u katastrofalno pogođenom području Gvatemale počeli su se u subotu pješice probijati do Queje, a to bi moglo potrajati cijeli dan.

'Pokušavamo se probiti, no vrlo je teško i zaista smo tužni što nismo mogli proći, ali vrlo je opasno', rekao je Juan Alberto Leal, službenik lokalne vatrogasne službe. 'Problem je u tome što je na cijeloj ruti nekoliko klizišta.'

Putovanje od 22 km između San Cristobala Verapaza i Queje obično automobilom traje oko sat vremena.

Otprilike 55 vojnika, 25 vatrogasaca i 15 policajaca uspjelo je doći do mjesta katastrofe te su lopatama i pijucima počeli tragati za preživjelima i izvlačiti tijela poginulih. Do sada su pronađena tri tijela.

'Blato je vrlo gusto, teško je doista znati koliko je gusto, a mi kopamo s površine dok ne pronađemo prve domove gdje mogu biti tijela', rekao je glasnogovornik vojske pukovnik Ruben Tellez.
Dok se otkopaju svi zatrpani domovi, mogli bi proći i mjeseci, dodao je.