Kata, rođena Jeličić iz Podbora, i Mato Barišić s Gmića proslavili su u njemačkom gradu Meitingenu 50. godina braka. Zlatni pir su svečano obilježili sa svojih četvero djece, tri kćeri i sinom, 12 unučadi, dvoje praunučadi te zetovima i nevjestom.

Barišiće je na proslavi, osim vlastite obitelji, posebno obradovao dr. Michael Higl, gradonačelnik Meitingena koji je osobno došao uručiti poklon za slavljenike. Gradonačelnik Higl je posebno pohvalio njihov dug brak koji je u Njemačkoj u posljednje vrijeme rijetkost.

Kata i Mato vjenčali su se 7. veljače 1973. godine u crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, a sveti sakrament ženidbe te davne godine udijelio im je pokojni fra Pavo Kudić. U braku su dobili četvero djece: Luciju (1974.), Mariju (1975.), Ružicu (1979.) i sina Tomislava (1985.).

mato_i_kate_barisic_50_godina_braka_3.jpeg

Ubrzo nakon vjenčanja, te iste '73. godine, kao i većina ljudi iz Prozor - Rame, Mato odlazi na privremeni rad u Njemačku gdje je nakon 42 godine rada u tvornici gdje je upravljao dizelicom, zaradio mirovinu. Supruga mu se dvije godine kasnije s jednogodišnjom kćeri, pridružila u Njemačkoj.

Uz posao u tvornici, Mato je radio dodatno na građevini.

Svoje umirovljeničke dane odlučili su provesti u rodnom kraju te su kupili zemljište na obali Ramskog jezera u Podboru gdje su napravili kuću. Rado odu i u Njemačku kod djece gdje s unucima i praunucima uvijek slave i obilježavaju njihove važne datume.

mato_i_kate_barisic_50_godina_braka_13.jpeg

mato_i_kate_barisic_50_godina_braka_10.jpeg

mato_i_kate_barisic_50_godina_braka_11.jpeg

mato_i_kate_barisic_50_godina_braka_1.jpeg

Radio Rama / Branka Dijaković