Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako je u 2018. godini zabilježeno 10.100 katolika manje u Bosni i Hercegovini te poručio bh. vlastima da ljudima stvaraju uvjete kako bi ostali u ovoj zemlji.

 ''Crkva po tom pitanju ne može mnogo utjecati nego samo poticati i hrabriti sviju da se radi na uvjetima ostanka. Ali, s naše strane, mi ćemo raditi na pastoralu ohrabrenja i nade da ljudi budu spremni suočiti se s izazovima života'', izjavio je kardinal Puljić novinarima nakon redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH koje se 20. i 21. ožujka održalo u Mostaru.

 O odlasku, posebice mladih, govorio je i vojni biskup ordinarij Tomo Vukšić koji se složio kako bez ozbiljnih, solidnih materijalnih uvjeta, prije svega mogućnosti sigurnog zaposlenja i primanja, uz sva druga prava koja radnik treba ostvarivati, neće biti zaustavljanja iseljavanja niti će biti izgradnje sigurnoga i pravednoga društva.

''Postavlja se pitanje je li pravedno uopće govoriti da netko ostaje ako uvjeti u kojima treba ostati nisu takvi da je njegovo dostojanstvo zaštićeno kao i njegova prava. Ako sve to nije moguće, onda je zaista opstanak i ostanak tema koja je više iluzija nego realnost'', kazao je Vukšić i također pozvao vlast u BiH da radi na stvaranju materijalnih pretpostavki za ono što se zove sretan život.

 Tijekom 75. redovitog zasjedanja, članovi Biskupske konferencije BiH prikazali su izvješća za 2018. godinu o radu Komisija i Vijeća kojima predsjedaju, a s posebnim zanimanjem su saslušali godišnje izvješće o radu Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela BiH te pohvalili brojne aktivnosti.

 Sa žaljenjem su primili na znanje uskraćivanje pristanka dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt mons. Guggenberga u Austriji u vezi s euharistijskim slavljem na Bleiburgu.    

 Podržavajući priopćenje Hrvatske biskupske konferencije u svezi s tim, ističu potrebu da se, na dostojanstven način i uz poštovanje svih zakona države domaćina, nastavi moliti za tisuće nevino stradalih ljudi.