U duhovnoj oazi župe na Palama nadomak Sarajeva, na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna 2015. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić proslavio je svoj 70. rođendan. U zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem i 25 svećenika kardinal Puljić je predslavio Misu pod kojim je propovijedao doajen svećeničkoga zbora Vrhbosanske nadbiskupije mons. Mato Zovkić.

Na početku Misnoga slavlja u jedinoj drvenoj župnoj crkvi na području Vrhbosanske nadbiskupije, posvećenoj sv. Josipu radniku, nazočnima je izrazio dobrodošlicu najmlađi vrhbosanski kanonik preč. Darko Tomašević. Čestitao je nadbiskupu 70 godina života istaknuvši kako nije bino koliko godina tko doživi ljeta, nego da ih proživi "s Bogom i za Boga". Ustvrdivši da život kardinala Puljića svjedoči o tomu, u ime Vrhbosanskog kaptola predao mu je prigodni dar.

Život povezan s Gospom

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić je spomenuo kako nije običaj rođendan slaviti ali da je na nagovor sestara i suradnika odlučio obilježiti ovu obljetnicu. U tom smislu pozvao je nazočne da Bogu zahvale za dar života i prisjete se svojih roditelja i svih oni koji su utkali svoju ljubav u odrastanje svakog pojedinačno. Rekavši da je on dvanaesto dijete u majke na poseban način pozdravio je svoju rodbinu. "Danas istinski slavimo rođendan BDM. Moj život nekako je povezan s njom. Molimo je da kao majka štiti ovu mjesnu crkvu i svakoga od nas", poručio je nadbiskup.

Na putu do Sarajeva

Prigodnu propovijed uputio je kardinalov dugogodišnji suradnik i profesor emerit mons. Mato Zovkić. Oslanjajući se na misna čitanja najprije je progovorio o biblijskom i liturgijski naglascima blagdana napomenuvši da je nastao u Crkvi Istoka: najprije u Jeruzalemu a potom se proširio na Carigrad i zatim Rim. Govoreći o Gospi, između ostaloga, ukazao je na ulogu njezinih roditelja. "Marija se razvila u kreativnu Židovku zahvaljujući trudu roditelja i podršci drugih vjernika pa je mogla kreativno podržavati svoga Sina u njegovu poslanju", rekao je mons. Zovkić te potom iznio neke od biografskih podataka nadbiskupa Puljića. Sjetivši se njegova oca Ivana i majke Kaje rođ. Pletikosa, napomenuo je da je kardinal Puljić na svijet došao 8. rujna 1945. u selu Priječani kod Banje Luke te da je kao 3-godišnjak ostao bez majke. "Odrastao je u radničkoj obitelji s 13 djece a duhovno je bio navezan na trapiste u čiju crkvu su išli kao obitelj (...) Od oca Hercegovca u Bosni naučio je u osnovnoj školi štovati nadbiskupa Stepinca, biti solidaran s hrvatskim narodom i držati se daleko od utjecaja komunista", rekao je mons. Zovkić. Zatim se prisjetio svećeničkih godina budućega nadbiskupa Puljića koji je bio duhovnik u zadarskom sjemeništu te vicerektor u sarajevskoj bogosloviji gdje ga je i zateklo imenovanje za vrhbosanskog nadbiskupa 7. prosinca 1990.

Iz pastoralne djelatnosti

Između ostalih zgoda koje je proživio kao bliski kardinalov suradnik Zovkić je iznio sjećanja o operaciji kojoj je nadbiskup bio podvrgnut u sarajevskoj bolnici 13. lipnja 1996. Zatim je spomenuo samo jednu od kardinalovih pastoralnih akcija u nadbiskupiji: izgradnju Svećeničkoga doma. "Dobrotvore na čija je srca kucao, trebalo je uvjeriti o potrebi takve građevine, jer u njihovim zemljama umirovljeni svećenici idu u staračke domove s ostalim sugrađanima (...) Tako večer svoga zemaljskog proputovanja možemo smireno provoditi, a naši mlađi kolege mogu znati da neće na ulicu nakon što aktivne godine ulože u pastoralno djelovanje", rekao je mons. Zovkić te završavajući propovijed poručio: "Danas zahvaljujemo Bogu za sve koji su podupirali dječaka Vinka rođenog prije 70 godina na njegovu putu prema svećeništvu te posebno na 24 godine njegova predvođenja Vrhbosanske nadbiskupije. Dok čestitamo nadbiskupu, želimo mu Božji blagoslov za radosni nastavak njegova pastirskog služenja."

Rođendanska želja

Na kraju mise kardinal Puljić je zahvalio svima koji su došli s njime podijeliti radost zajedništva te ih pozvao na druženje oko obiteljskoga stola.

Prije misnoga blagoslova izrazio je i svoju "rođendansku želju" rekavši: "Htio bih na poseban način Gospu moliti da nas uščuva u ovim burnim vremenima, da istinski budemo vjerodostojni."

Nakon Mise svečar i gosti fotografirali su se ispred župne crkve te zatim rođendansko slavlje nastavili u ugodnom ambijentu crkvenoga dvorišta na Palama koje su nekoć nadaleko bile poznate kao "zračne banje".