Vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić zaredio je 29. lipnja za službu prezbitera petoricu đakona Vrhbosanske nadbiskupije i trojicu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene.

Nadbiskup je predvodio svetu misu uz suslavlje apostolskog nuncija u BiH Luigija Pezzuta i provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića te u zajedništvu s većim brojem svećenika, među kojima su bili i odgojitelji u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i Franjevačkoj teologiji.

Bogoslužju je nazočilo mnoštvo bogoslova i redovnica, kao i rodbina te župnici i župljani župa zaređenih, a svojom je pjesmom svečani događaj uljepšao zbor bogoslova Franjevačke teologije Fra Nenad Dujić.

Nema krize zvanja

Kardinal je na početku misnog slavlja pozdravio nazočne te okupljenima poručio da mole za ređenike, sve svećenike i za Petra naših dana papu Franju. Čestitao je i imendan svima koji nose ime Petar i Pavao, kao i jubileje svećenicima uz želju da radosno žive svoje svećenstvo.

Poslije odziva kandidata i uz jamstvo poglavara, vjernika župnih zajednica iz kojih dolaze te mišljenja odgovornih o njihovoj prikladnosti za primanje svetog reda, nadbiskup Puljić ih je izabrao za red prezbitera.

Tijekom svečanog misnog slavlja u sarajevskoj prvostolnici zaređeni su: vlč. Adnan Petar Mihael Jašarević, vlč. Ivan Dragičević, i vlč. Stipica Lešić, đakoni koji su svoj teološki studij i formaciju završili u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu; vlč. Štefan Marković i vlč. Fabijan Štedul koji su svoju formaciju završili u Nadbiskupijskom misijskom međunarodnom sjemeništu Redemptoris Mater u Sarajevu, te fra Nikola Pejčin, fra Franjo Baraban i fra Josip Kapetanović koji su svoju formaciju završili na Franjevačkoj teologiji.



Potom se u prigodnoj propovjedi kardinal obratio ređenicima podsjetivši kako je Isus pozvao apostole Petra i Pavla koji su svoju ljubav prema Bogu dokazali žrtvom položivši život za njega. Osobito se osvrnuo na krizu zvanja o kojoj se često govori.

„Ne, nije kriza zvanja. Kriza je što mnoga zvanja nisu rođena jer su ih spriječili roditi se. Ubili su ih prije rođenja. Mnoga zvanja nisu došla na svijet. I zato često koristim sliku kako vrt nema cvijeća. Nema Bog što ubrati za oltar. Kada govorimo o krizi zvanja, govorimo o krizi ljubavi prema životu. Bit će zvanja tamo gdje cvijeta život, a tamo gdje cvjeta život tu je i spremnost za žrtvu. Tamo je život ljubav“, istaknuo je kardinal kazavši kako mi samo mislimo da su ovo najteža vremena. Naprosto, kazao je, ovo su naša vremena.

Od Boga izabrani

Ređenicima je također poručio da Krist ne bira ljude zato jer su sveci. To su krhki ljudi. Tajna je to kako On bira.  Svatko od nas je, dodao je kardinal, od Boga izabran. A onda Crkva posvećuje.  „Crkva tim krhkim ljudima povjerava najveće tajne i svetinje na zemlji. A veće svetinje od euharistije nema“, naglasio je kardinal Puljić, poručivši ređenicima kako bi želio da budu svjesni odgovornosti koju danas preuzimaju, da razumiju da to nije privatna stvar, nego je vezano uz – posvećenost.

„Nitko od nas nije zaslužio da mu se povjeri najveća tajna svijeta. To jer dar. I taj dar treba poštivati i biti ga dostojan. Radite za Božju stvar, ne bojte se zato nositi Isusov križ“, zaključio je kardinal.

Potom su zaređeni prvi put koncelebrirali s nadbiskupom i subraćom svećenicima.

Više na nedjelja.ba