Talijanska vlada je najavila da će produžiti postojeće restriktivne mjere protiv širenja koronavirusa do 3. svibnja, no neke talijanske pokrajine prijete da će samostalno djelovati u smjeru ukidanja nekih mjera.

Vlada za sada nije iznijela plan kojim tempom i u kojoj mjeri će restrikcije biti ukidane, prenosi Hina.

Karantena više ne postoji

Luca Zaia iz desne Lige, čelnik sjeverne pokrajine Veneto, koja je ostvarila značajan napredak u stavljanju epidemije pod kontrolu, rekao je u petak da želi relaksirati mjere prije 3. svibnja.

''Karantena više ne postoji'', rekao je Zaia novinarima, referirajući se na vladinu odluku od prošloga tjedna o mogućnosti pokretanja određenih poslova.

Od utorka su u nekim talijanskim pokrajinama otvorene knjižare, trgovine uredske opreme i trgovine dječje robe.

Čelnik južne pokrajine Kampanije, čije je sjedište Napulj, Vincenzo De Luca iz vladajuće lijevo centrističke Demokratske stranke, kazao je da će Kampanija, ako sjeverne pokrajine neće poštovati nametnute restrikcije, ''zatvoriti svoje granice'' i zabraniti ulaz u pokrajinu osobama koje u njoj ne žive.

Zaraza je uvelike koncentrirana u sjevernoj pokrajini Lombardiji, oko financijskog središta grada Milana te u susjednim pokrajinama Pijemontu i Emiliji-Romagni.

Usporeno širenje

Nuklearni fizičar Paolo Branchini, koji je proučavao trend novozaraženih i novih smrtnih slučajeva, rekao je za list Corriere della Sera u petak da je karantena prvotno usporila širenje, ali da je sada ''iscrpila svoj pozitivni učinak''.

Branchini kaže da je, budući da je glavni izvor novih infekcija obitelj, jedini način za smanjenje broja umrlih i novozaraženih smještanje svih pozitivnih osoba u posebne centre kako bi se odvojili od članova obitelji.

''Vjerojatno je do većine novih infekcija, nakon karantene, došlo unutar obitelj'', rekao je Giovanni Rezza, ravnatelj talijanskog zavoda za javno zdravstvo na novinskoj konferenciji.

Prema podacima Talijanske civilne zaštite u Italiji je, od početka epidemije 21. veljače, umrlo od koronavirusa 22.745 osoba.

Samo SAD ima veći broj smrtnih slučajeva, ali i znatno više stanovnika.

Broj mrtvih veći

Međutim, talijanske vlasti priznaju da je pravi broj smrtnih slučajeva vjerojatno puno veći

Talijanski zavod za javno zdravstvo rekao je da uzorak prikupljen u domovima za starije i nemoćne sugerira da je preko 40 posto štićenika, koji su umrli od 1. veljače do 15. travnja, ili bilo pozitivno na koronavirus ili su imali simptome koronavirusa.

Koronavirus potvrđen je kod 172.434 Talijana te više zaraženih od Italije imaju samo Španjolska i SAD.

U petak se broj umrlih od Covida-19 u Italiji povećao za 575 dok je dan ranije bilo 525 smrtnih slučajeva a broj novozaraženih blago je pao s 3786 na 3493.

Podaci o umrlima i novozaraženim od petka potvrđuju uglavnom stabilno stanje posljednjih 12 dana.