Početak prve redovite sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je se održava u srijedu rezervirana je za pitanja i inicijative zastupnika.

Među prvima pitanje je predsjedniku Vlade FBiH postavio zastupnik HSS-a Mario Karamatić.

Budući da je premijer Novalić govorio da ukoliko do kraja protekle godine ne usvojimo Proračun, pored ugrožavanja financijskih tokova, da će se povećanja mirovina i plaća morati isplaćivati retroaktivno. Mene zanima smatra li nas Novalić budalama ili nakon toliko godina u izvršnoj vlasti ne poznaje procedure donošenja zakona. Dom naroda Parlamenta FBiH u vrijeme slanja Proračuna u proceduru još uvijek ni bio ni konstituiran, pitanje je zastupnika Karamatića, piše Večernji list.

Podsjećamo, Vlada FBiH kao predlagatelj Prijedlog proračuna FBiH za 2023. godinu u parlamentarnu proceduru, po žurnoj proceduri, uputila je zadnjeg radnog dana u prošloj godini, 30. prosinca, uz izjave predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića da je za kontinuitet redovitih isplata i povećanje mirovina i plaća nužno Proračun usvojiti do kraja godine iako jedan od domova u to vrijeme nije bio ni konstituiran.

Usvoji li Parlament FBiH Proračun do kraja mjeseca niti jedan financijski tok u Federaciji BiH neće biti ugrožen, a bit će omogućeno i planirano povećenja mirovina. Dakle, niti jedna od Novalićevih prijetnji nije imala osnova te ga je Karamatić podsjetio kako su zastupnici toga svjesni, ali i da bi i on sam to morao znati, zaključuje Večernji list.