Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić (71) u haaškom pritvoru priprema žalbu kojom bi smanjio kaznu od 40 godina robije, koliko je dobio za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva.

Od upravitelja zatvora zatražio je da mu dopuste da u ćeliji koristi poseban jastuk za križa. No kako je liječnik utvrdio da mu takav jastuk ne bi omogućio adekvatnu pomoć, dobio je odbijenicu. Neće moći koristiti ni aplikacije za videokominikaciju poput Skypea. To mu nisu dopustili zbog sigurnosnih razloga, piše 24sata.hr.

U obrazloženju stoji kako sigurnost takvih sredstava komunikacije zahtijeva široko područje prilagodbi koje pritvorska jedinica UN-a mora provesti s državom domaćinom - Nizozemskom. U ovom trenutku nadležno nizozemsko ministarstvo istražuje mogućnosti uspostavljanja sigurnosne platforme širom zemlje koja bi mogla dopustiti pritvorenicima u nizozemskim zatvorima mogućnost da se koriste sigurnom videokomunikacijom.

Karadžić se žalio i da su mu odobrili jedan posjet mjesečno, no istina je da tijekom mjeseca pritvorenici mogu primati posjetitelje do deset dana.