Guverner ruske Belgorodske oblasti jutros je rekao da je u tijeku "protuteroristička operacija" u regiji te da ministarstvo obrane i sigurnosne službe i dalje "čiste" teritorij na granici s Ukrajinom. "Što se tiče situacije u okrugu Grajvoron: čišćenje teritorija koje provodi ministarstvo obrane sa sigurnosnim službama i dalje traje", rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na komunikacijskoj platformi Telegram.

"Apeliram na građane distrikta Grajvoron, koji su privremeno napustili svoje domove: povratak još uvijek nije moguć", dodao je. Gladkov je rekao da je jedna žena poginula tijekom evakuacije u ponedjeljak i navodno su dvije osobe ranjene, no ruske snage sigurnosti nisu mogle doprijeti do njih.

Tijekom noći napad dronovima

Guverner je objavio da je Belgorod tijekom noći napadnut dronovima. U nizu objava na Telegramu kasno jučer i rano jutros Gladkov je rekao da su dvije kuće pogođene bespilotnim letjelicama u gradu Grajvoronu - mjestu ranijeg napada za koji su odgovornost preuzeli proukrajinski ruski dobrovoljci.

"Kuće su se zapalile nakon što su eksplozivne naprave ispuštene iz UAV-a", rekao je Gladkov. Dodao je da su eksplozivne naprave bačene iz dronova na upravnu zgradu i kuću u selu Borisovka u dva odvojena napada. Rekao je da nema prijavljenih žrtava ni u jednom incidentu s dronovima.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za navodne napade dronovima. Ranije jučer Gladkov je rekao da je većina stanovnika Grajvorona evakuirana iz grada nakon što je osmero ljudi ozlijeđeno u napadu "diverzantske skupine" povezane s ukrajinskom vojskom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsjednik Vladimir Putin obaviješten i da je u tijeku rad na istjerivanju "sabotera", izvijestila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Sinoć je odjeknula jaka eksplozija u Belgorodu, a navodno je oštećen ured ruske Federalne sigurnosne službe.

Borbe duž ruske granice s Ukrajinom

Podsjetimo, duž ruske granice s Ukrajinom jučer su izbile borbe, nakon što su samoproglašene ruske partizanske snage pokrenule prekogranični napad i ustvrdile da su prvi put tijekom rata osvojile pogranično selo.

Legija Sloboda Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi osloboditi Rusiju od Vladimira Putina, tvrdi da je prešla granicu i osvojila naselje Kozinka te poslala svoje postrojbe u grad Grajvoron u ruskoj regiji Belgorod.

Snimka napada, navodno s granične kontrolne točke u Grajvoronu, pokazuje žrtve, uključujući ruskog časnika koji leži licem prema dolje u lokvi krvi pokraj ruskih putovnica i drugih dokumenata razbacanih po tlu. Videozapis također prikazuje oklopna vozila koja su osvojila graničnu postaju.

Vlasti proglasile protuteroristički režim

Rastući kaos u regiji Belgorod, gdje su lokalne vlasti u ponedjeljak navečer proglasile "protuteroristički režim", rijedak je slučaj da su se ruska sela suočila sa sukobom koji je ruska vojska pokrenula diljem Ukrajine. I ruski i ukrajinski dužnosnici potvrdili su borbe na granici.

Novinari s terena nisu potvrdili zauzimanje teritorija. Još jedna antikremaljska milicija, Ruski dobrovoljački korpus, koju vodi istaknuti ruski nacionalist, također tvrdi da je sudjelovala u napadu. Nije poznato da je Legija Sloboda Rusije sudjelovala u nekim većim bitkama tijekom rata.

"Mi smo isti Rusi kao i vi. Izdvajamo se samo po tome što više nismo htjeli opravdavati postupke zločinaca na vlasti i stali smo oružjem u obranu naše i vaše slobode. Ali danas je vrijeme da svi preuzmu odgovornost za svoju budućnost. Vrijeme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja", stoji u priopćenju Legije Sloboda Rusije na društvenim mrežama.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje ruski helikopter Mi-8 kako baca baklje iznad Kozinke i dim koji se diže iz naselja uz jasne zvukove sirena hitnih službi. Snimljene su i stotine automobila kako napuštaju to područje.

"Nešto se zastrašujuće događa", rekla je jedna žena koja je snimala sa svog prozora dok je helikopter iznad Kozinke bacao rakete namijenjene izbjegavanju projektila zemlja-zrak.

Ruske vlasti potvrdile napad

Guverner regije Belgorod potvrdio je napad u ponedjeljak, napisavši sljedeće: "Diverzantsko-izviđačka skupina oružanih snaga Ukrajine ušla je na područje okruga Grajvoron. Oružane snage Ruske Federacije s graničnom službom, Rosgvardijom i FSB-om poduzimaju potrebne mjere za uklanjanje neprijatelja."

Ukrajina je odbacila povezanost s ruskim partizanskim borcima, rekavši da djeluju neovisno i da nisu pod vojnom kontrolom.

"Da, danas su Ruski dobrovoljački korpus i Legija Sloboda Rusije, koji se sastoje od građana Ruske Federacije, započeli operaciju oslobađanja teritorija Belgorodske oblasti od takozvanog Putinovog režima i potiskivanja neprijatelja kako bi stvorili određenu sigurnosnu zonu za zaštitu ukrajinskog civilnog stanovništva", rekao je ukrajinskim medijima Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika napisao je da Kijev nema nikakve veze s napadima, ali ih je zatim usporedio s angažmanom separatističkih snaga u borbi u Ukrajini. "Kao što znate, tenkovi se prodaju u bilo kojoj ruskoj vojnoj trgovini, a podzemne gerilske skupine sastavljene su od ruskih građana", napisao je Mihajlo Podoljak.

SAD i druge zapadne sile opskrbili su Ukrajinu oružjem uz upozorenje da se ono ne smije koristiti za napade na ciljeve unutar Rusije.

Ukrajina je zanijekala bilo kakvu povezanost s dosadašnjim napadima na ruski teritorij, uključujući udare koji su pogodili ruske zračne luke, energetsku infrastrukturu, pa čak i napad dronovima na Kremlj početkom svibnja.