Uragan Hilary jurio je jučer prema meksičkom poluotoku Baja California, objavila je američka vladina agencija, upozorivši da su katastrofalne i po život opasne poplave vjerojatne i na poluotoku i jugozapadu SAD-a.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) naveo je kako je uragan tijekom večeri slabio na svom putu prema zapadno-središnjoj obali poluotoka.

Očekuju se bujične i urbane poplave

Predviđa da će izgubiti još snage i pretvoriti se u tropsku oluju na putu prema južnoj Kaliforniji tijekom dana i navečer. Ali opasne kiše i dalje predstavljaju veliku zabrinutost, rekao je NHC, s očekivanim oborinama do 25 centimetara u nekim regijama Baja Californije i Kalifornije.

"Očekuju se bujične i urbane poplave, lokalno katastrofalne, posebno u sjevernim dijelovima poluotoka", priopćila je agencija. Američki predsjednik Joe Biden dobio je izvještaj o pripremama za uragan i o suradnji njegovog tima s državnim i lokalnim agencijama uoči oluje, priopćila je Bijela kuća.
 


Obilne kiše već su pogodile dijelove Baja Californije i jugozapada SAD-a

Na području meksičkog poluotoka Baja California otkazane su neke školske i sporedne aktivnosti do sutra, a vlasti u drugom po veličini meksičkom gradu, Tijuani, pozvale su ljude u zonama visokog rizika da se presele u privremena skloništa.

Uragan Hilary kretao se prema sjever-sjeverozapadu brzinom od 27 kilometara na sat, s maksimalnim stalnim vjetrom od 177 kilometara na sat, rekao je NHC.

Obilne kiše već su pogodile dijelove Baja Californije i jugozapada SAD-a. Vlasti SAD-a upozorile su građane i tvrtke da poduzmu mjere opreza.
 


Otkazani letovi u San Diegu

U Sjedinjenim Državama uragan je već ometao letove i bejzbol utakmice, neke od kojih su odgođene ili prebačene.

Gotovo 200 letova planiranih za danas u međunarodnoj zračnoj luci San Diego je otkazano, a još 184 za sutra, prema web-stranici FlightAware.