Pripadnici tzv. Islamske države osvojili su irački grad Ramadi. Kaos, nasilje i teror šire se ulicama. Tisuće izbjeglica bježe prema Bagdadu.

Bez obzira na tvrdnje SAD-a i iračkih vlasti da dijelove grada još drže pod kontrolom, iskazi preplašenih stanovnika grada Ramadija, sjedišta iračke pokrajine Anbar, potvrđuju da je grad doista pao u ruke džihadista.

Predstavnici pokrajinskih vlasti Anbara priznali su gubitak zapovjednog centra, a državna televizija objavila je priopćenje iračkog premijera i zapovjednika iračkih oružanih snaga u kojemu stoji sljedeće: Naređeno je da se obave sve pripreme kako bi se krenulo u oslobađanje Ramadija i okolnih gradova koje su zaposjeli teroristi Islamske države. Okolnosti zahtijevaju odlučnost i snagu cijele nacije kako bismo, uz Božju pomoć, oslobodili irački teritorij i vratili mu dostojanstvo!.

Tijekom jutra sastali su se irački ministar obrane i zapovjednik američkih snaga u Iraku. Izjava nije bilo, tek priopćenje u kojem stoji da je tema razgovora bilo stanje u pokrajini Anbar. Smatramo da bi američka operacija ostavila jak dojam kako je međunarodna zajednica odlučna pobijediti ISIL, jer on prijeti ne samo Anbaru, Iraku, Siriji nego i cijelome svijetu, kazao je Suhaib al-Rawi, guverner pokrajine Anbar.

Američko ministarstvo obrane nije potvrdilo pad Ramadija, tvrdi da je stanje u gradu i pokrajini ratno i da varira. No oglasila se CIA iz koje kažu da su već vratili oko 25 posto teritorija koje je ISIL oteo Iraku, javlja HRT.

Ramadi se nalazi samo stotinjak kilometara od Bagdada. Njegov pad zapravo je najveća vojna pobjeda džihadista u Iraku otkako su krajem godine iračke snage i šijitska milicija, uz pomoć zračnih udara koalicije predvođene SAD-om, pokrenule napade na takozvanu Islamsku državu.