Kanađani više neće moći pratiti vijesti na Facebooku i Instagramu, objavila je krovna tvrtka Meta nakon što je Kanada digitalnim tvrtkama zakonom propisala da medijima plaćaju objavu informativnog sadržaja.

Gornji dom kanadskog parlamenta usvojio je zakon o vijestima na internetu u četvrtak, a stupit će na snagu za šest mjeseci.

"Redakcije diljem zemlje sada će moći pošteno pregovarati o naknadi kada se njihov rad objavi na najvećim digitalnim platformama", rekao je ministar kanadskog naslijeđa Pablo Rodriguez.

Pozicije su sada izjednačene budući da zakon ograničava moć velikih tehnoloških tvrtki i omogućuje čak i najmanjim medijskim tvrtkama da naplate objavu sadržaja, dodao je ministar.

"Više puta smo rekli..."

Iz Mete su pak poručili da zakon "ignorira stvarno funkcioniranje naših platformi" i dodali da će svim korisnicima u Kanadi blokirati pristup vijestima prije no što zakon stupi na snagu.

"Više smo puta rekli da, kako bismo ispoštovali Zakon C-18... sadržaj medijskih tvrtki, uključujući izdavače i elektroničke medije, više neće biti dostupan ljudima koji pristupaju našim platformama u Kanadi", priopćila je Meta.

Kanađani će i dalje moći koristiti druge proizvode i usluge tih platformi, naglasila je kompanija.

"Želimo poručiti milijunima Kanađana da će se na našim platformama uvijek moći povezati s prijateljima i obitelji, razvijati poslovanje i podržavati svoje lokalne zajednice", stoji u Metinom priopćenju.