Kanadski ministar pravosuđa David Lametti danas je službeno počeo "proces izručenja" Sjedinjenim Državama Meng Wanzhou, financijske direktorice velike kineske telekomunikacijske tvrtke Huawei, koja je 1. prosinca prošle godine uhićena u Vancouveru na američki zahtjev.

Mjesec dana nakon što je američko pravosuđe objavilo dug popis točaka optužnice protiv Huaweija i financijske direktorice, dužnosnici kanadskog ministarstva pravosuđa izdali su sudski nalog, čime službeno počinje proces izručenja, priopćila je kanadska vlada.

Američko ministarstvo pravosuđa optužuje Huawei i njegovu financijsku direktoricu da su zaobišli američke sankcije Iranu, ali i da su preko dviju podružnica ukrali industrijsku tajnu američke telekomunikacijske tvrtke T-Mobilea.

Odvjetnici koji zastupaju Meng izrazili su razočaranje i ocijenili da su američke optužbe politički motivirane. 

"Naša klijentica tvrdi da je nedužna i da je američki sudski proces i izručenje zloporaba procesnog prava", naveli su.

Kanadska vlada odbacila je kineski zahtjev da Meng bude oslobođena i tvrdi da nema utjecaja na pravosuđe.

"Kineska strana potpuno je nezadovoljna i čvrsto se protivi postupku", objavilo je kinesko veleposlanstvo u Ottawi u petak nakon pokretanja postupka izručenja. 

"Riječ je o političkom progonu protiv visokotehnološke tvrtke", navodi se.

Uhićenje Meng izazvalo je neviđenu diplomatsku krizu između Ottawe i Pekinga koji u tome vidi pokušaj uništavanja svoje najveće telekomunikacijske kompanije, premda premijer Justin Trudeau od početka ističe da nikad nije bilo "političke intervencije" i da je Kanada "pravna država".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova dovodi u pitanje neovisnost kanadskog pravosuđa s obzirom na nedavno objavljene optužbe da je vlada premijera Justina Trudeaua pokušala intervenirati u suđenje za korupciju.

Meng, kći osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, puštena je uz jamčevinu sredinom prosinca u Vancouveru gdje posjeduje dvije rezidencije.

Odnosi Kine i Kanade zahladnjeli su nakon njezina uhićenja i Kina je uhitila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge. Pravni stručnjaci predviđaju da će proteći godine prije nego što bude izručena SAD-u jer kanadski pravosudni sustav dopušta ulaganje brojnih priziva.