Ministarstvo vanjskih poslova Kanade u svojim redovnim preporukama za putovanja okarakteriziralo je BiH kao opasnu i nesigurnu zemlju. Naveli su da se teroristički napad može dogoditi bilo kada...

U dijelu koji se odnosi na sigurnost kanadske vlasti upozoravaju građane da, ukoliko putuju u BiH, ostanu na glavnoj cesti, da izbjegavaju napuštene objekte i putuju samo danju. 

Također, posebnu pažnju posvetili su džeparošima i razbojnicima koji otimaju torbice u velikim urbanim područjima. 

"Stranci su česta meta. Izbjegavajte isticanje nakita. Provale u kuće i krađe auta su česte, posebno u Sarajevu. Stranci su meta lopova na Trebeviću.

Nasumični oružani napadi koje izvode kriminalne grupe se dešavaju najčešće u Sarajevu. Stranci su rijetka meta, ali postoji rizik da budete na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, pogotovo u noćnim klubovima i kafićima u ranim jutarnjim satima", stoji u upozorenju.

Kada je riječ o terorizmu, navodi se kako postoji visok rizik od terorističkog napada koji se može desiti bilo kada.

Upozorili su svoje građane i na česte prosvjede koji se mogu pretvoriti u nasilne pa se Kanađanima savjetuje da izbjegavaju područja gdje se organiziraju prosvjedi.

Pohvale nisu dali ni za sigurnost puteva navodeći kako putovanje može biti opasno jer se ceste slabo održavaju, ali i vozila. Za bh. vozače su istakli kako voze brzo i u alkoholiziranom stanju. Kao argument su naveli velik postotak prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama i velikim brojem povrijeđenih. 

Pohvale su nam dali za usluge javnog prijevoza, taksija, autobusa.

Upozorenje je izdato i za napade pasa lutalica.

"Čuvajte vaše privatne stvari, pogotovo putovnice i druge putne dokumente. Izbjegavajte izolirana i neosvijetljena područja noću. Izbjegavajte isticati da ste dobrostojeći i pokazivanje veće svote novca", zaključuje se u preporukama, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba