Kanadski vojni zrakoplovi izveli su u srijedu prvi udar na položaje Islamske države (IS) u Siriji, nakon što je kanadski parlament u ponedjeljak odobrio Vladin plan bombardiranja IS-ovih položaja u Siriji, objavilo je kanadsko Ministarstvo obrane.

Prvi zračni udar na džihadiste u Siriji demonstrira čvrstu odlučnost kanadske Vlade da zaustavi terorističku prijetnju Kanadi i podrži međunarodnu sigurnost i stabilnost, istaknuo je u izjavi ministar obrane Jason Kenney.

Dva kanadska zrakoplova CF-18 Hornet sudjelovala su u zračnim napadima na položaje IS-a kraj Al Rake, središta islamističkih militanata na području Sirije. U napadu je ukupno sudjelovalo 10 zrakoplova, od čega šest američkih.

Kanada je time postala uz SAD druga članica NATO-a koja iz zraka napada IS u Siriji, a u zračnim udarima na položaje džihadista sudjeluju i vojni zrakoplovi Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kanada na sjeveru Iraka ima 70 specijalaca, dok sa šest zrakoplova sudjeluje u misiji bombardiranja Islamske države u Iraku.