Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kanada najavile su istragu o imploziji podmornice Titan u vodama Atlantskog oceana i okolnostima rada teretnog broda "Polar Prince" koji je prevozio podmornicu pod kanadskom zastavom, javlja Anadolija.

U priopćenju američke Nacionalne agencije za sigurnost transporta, "katastrofalna" eksplozija podmornice Titan opisana je kao "velika pomorska katastrofa".

Navedeno je da će američka obalska straža pokrenuti istragu o imploziji podmornice.

Kanadska Nacionalna agencija za sigurnost transporta (TSB) također je objavila da će biti pokrenuta istraga o akcijama broda "Polar Prince".

TSB je naveo da je odluka o istrazi "u skladu s kanadskim istragom prometnih nesreća, Zakonom o sigurnosnom odboru i međunarodnim sporazumima".

U nestaloj podmornici su bili britanski milijarder Hamish Harding, koji posjeduje kompaniju Action Aviation, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Soleiman Dawood, francuski pilot podmornice Paul Henry Nargeolet i Stockton Rush, osnivač i izvršni direktor OceanGatea, koji je vlasnik plovila i organizator misije.

Osmodnevna karta za obilazak 110 godina stare olupine Titanica na dnu Atlantskog okeana košta 250.000 dolara.

Pod vodom, gdje GPS ne radi, podmornica je navođena tekstualnim porukama s broda na površini.

Brod je koristio satelitski internet sistem Starlink u vlasništvu kompanije Elona Muska SpaceX.