Nakon što je otkriven u mandarinama, štetni i zabranjeni pesticid pronađen je i u povrću podrijetlom iz Egipta.

Europski sustav sigurnosti u prometu hranom izvijestio je u ponedjeljak kako je štetni klorpirifos otkriven u bijelom grahu koji je proizveden u Egiptu. Srećom, nije uspio ući u našu zemlju jer je zaustavljen i provjeren na granici.

Kamion je, nakon uzorkovanja i rezultata analize, carinski zapečaćen te vraćen pošiljatelju. Zemlja prijave je Hrvatska, a pošiljka graha predstavljala je potencijalnu opasnost po zdravlje ljudi. Utvrđena je razina klorpirifosa od 0,037 mg/kg, a ne smije biti nimalo.

Klorpirifos je na području EU, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Isti je pesticid nedavno uzrokovao velike probleme proizvođačima neretvanskih mandarina jer je u tri navrata otkriven u pošiljkama mandarina u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.