Kambodža se pridružila skupini azijskih zemalja koje su odlučile vraćati natrag pošiljke plastičnog otpada koje su im poslale zapadne kompanije, javlja CNN.

Dužnosnici te zemlje priopćili su u srijedu kako će Sjedinjenim Državama i Kanadi poslati natrag njihovih 1600 tona smeća.

"Kambodža nije kanta za smeće“

Neth Pheaktra, državni tajnik i glasnogovornik Ministarstva okoliša, izjavio je kako su u utorak u glavnoj jugozapadnoj luci Sihanoukville nađena 83 kontejnera plastičnog otpada. Bili su označeni kao "proizvodi koji se mogu reciklirati" te nisu imali oznaku da sadrže plastični otpad.

"Kambodža nije kanta za smeće u koju strane zemlje mogu bacati svoj otpad. Dodatno, vlada se oštro protivi svakom pokušaju uvoza plastičnog otpada i maziva za recikliranje", rekao je Pheaktra.

Ovo je samo posljednji u nizu incidenata u globalnoj krizi rješavanja smeća, pri kojoj se iz zapadnih zemalja pokušava u jugoistočnu Aziju poslati elektronički otpad i plastika.

Azija se bori za čišći okoliš

Kina je 2018., u sklopu inicijative za čišći okoliš, zabranila uvoz plastičnog otpada, nakon čega su svjetski opskrbni lanci usmjerili svoj otpad prema Maleziji ili Filipinima.

U svibnju ove godine Malezija je vratila 450 tona plastičnog otpada u Veliku Britaniju, Kanadu, SAD, Japan i Nizozemsku.