Nakon prvih utakmica u skupini D Svjetskog prvenstva Hrvatska je na prvom mjestu.

Hrvatska je u Kalinjingradu s 2:0 pobijedila Nigeriju i drugo kolo dočekuje kao vodeća momčad skupine. Ranije su Argentina i Island odigrali neriješeno (1:1).

Modrić i društvo tako u sljedećoj utakmici imaju priliku izboriti prolazak dalje. Pobjedom protiv Argentine otišli bi na nedostižnih šest bodova. U tom slučaju Hrvatska bi imala i golemu priliku osvojiti skupinu, što je posebno bitno jer se očekuje da će prvoplasirani iz ove skupine u osmini finala izbjeći Francuze, jedne od favorita cijelog turnira.

Ako Hrvatska treće kolo dočeka sa šest bodova, onda će protiv Islanda igrati za osvajanje skupine. Postoji i opcija da Hrvatska uoči te utakmice već osvoji skupinu, ali u tom slučaju će Nigerija morati ostati neporažena protiv Islanda.

Što u slučaju remija s Argentinom? Hrvatska bi imala četiri boda i mogla bi dijeliti mjesto s Islandom ako Islanđani slave protiv Nigerije. U tom slučaju bi Dalićevi izabranici u posljednjem kolu pobjedom mogli proći dalje, a pobjeda bi automatski donijela i prvu poziciju. Remi bi bio dovoljan za prolazak ako Island pobijedi Nigerijce sa samo jednim golom razlike.

I poraz od Argentine ostavlja Hrvatsku u igri i za prolazak i za prvo mjesto. Za prolazak bi u susretu protiv Islanda trebala pobjedu (ako Island ranije pobijedi Nigeriju) ili remi (ako Island ne pobijedi Nigeriju, a Nigerija ne osvoji šest bodova u posljednje dvije utakmice). Hrvatska može biti prva uz poraz od Argentine i sa šest bodova, ali Argentinci onda ne smiju pobijediti Nigeriju u posljednjem kolu.