Američka vojska i mornarica u srijedu su u Virginiji izvele desetak uspješnih lansiranja novog hipersoničnog oružja, rekli su iz Pentagona i poručili kako je test bio uspješan, javlja Reuters.

'Sandia National Laboratories' proveo je test iz NASA-inog postrojenja Wallops Flight u Virginiji, koji je procijenio komunikacijsku i navigacijsku opremu hipersoničnog oružja, kao i napredne materijale koji mogu izdržati vrućinu u 'realističnoj hipersoničnoj okolini', stoji u priopćenju američke mornarice.

Ova vrsta hipersoničnog oružja lansira se iz rakete u gornjoj atmosferi prije nego što krene prema svojoj meti brzinom pet puta većom od brzine zvuka (cca 6200 km/h).

Amerika i njezini globalni rivali ubrzali su proizvodnju hipersoničnog oružja, iduće generacije naoružanja, koja protivnicima oduzima vrijeme reakcije i njihove tradicionalne mehanizme odvraćanja napada, piše Reuters.

Velike kompanije poput 'Lockheed Martin Corp' i 'Raytheon Technologies Cor' već rade na razvoju sposobnosti američkog hipersoničnog oružja. Test u srijedu imao je za cilj validirati buduće aspekte 'konvencionalnog brzog udara' mornarice i vojnog hipersoničnog oružja dugog dometa.

U srijedu je i Rusija provodila svoje testove. Oni su na nuklearnoj vježbi, o kojoj su obavijestili SAD, također, tako tvrde, uspješno testirali svoje projektile.