Bubamare su slatke i simpatične tako dugo dok ukrašavaju prirodu i drže se podalje od našeg doma. Kada krenu ulaziti u kuće, mogu izazvati prave neugodnosti.

Bitno je znati da bubamare koje napadaju kuće, nisu obične bubamare, već se većinom radi o azijskim bubamarama. One su u Europu, prvenstveno Nizozemsku i Belgiju uvezene iz Azije prije nekoliko desetaka godina kako bi na prirodan način ubijale uši koje su napadale biljke u plastenicima i staklenicima, no nakon što su uvezene njihov broj izmaknuo je kontroli i sve ih se češće pronalazi diljem Europe.

Bubamare inače nisu opasne za zdravlje, no azijske mogu izazvati alergijske reakcije.

''Valja upozoriti da mogu izazvati alergiju, i to s pomoću hemolimfe koju ispušta kad je ugrožena. Posebno su ugroženi astmatičari, a može izazvati i neugodan konjunktivitis. Suprotno mišljenjima da te bubamare ne treba dirati, zapravo treba upozoriti da ih, kad je god to moguće, usisavamo i na taj način uništimo. Inače, azijske bubamare hrane se lisnim ušima, a kada njih nema, tada se hrane našim domaćim bubamarama'', ranije je za Glas Slavonije umirovljena profesorica s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Marija Ivezić.

''Azijska bubamara, može imati osnovnu narančastu, crvenu ili crnu podlogu, a može biti bez ijedne točkice, odnosno imati ih do 22. Teško ih je prepoznati, točnije moguće ih je odrediti prema malom slovu M, koje ta vrsta bubamare krije na svome prsištu'', dodala je profesorica Ivezić uz naglasak da je ta vrsta svojom prehranom prijetnja domaćim bubamarama, te ih se treba riješiti.

''Ne treba ih puštati van, već kad ih uočimo, i to najčešće u skupinama, treba ih usisati''', poručila je profesorica Ivezić. Za kraj je rekla kako azijske bubamare tijekom listopada i studenog traže sklonište u objektima te da ih se može pronaći i u rano proljeće kada se bude.

KAKO SE RIJEŠITI BUBAMARA IZ KUĆE

Nekoliko je načina kako zaštititi dom od najezde bubamara. Definitivno je najbolje u startu spriječiti ulazak bubamara u kuću, ali ponešto možete napraviti i kada je za to prekasno.

Zatvorite rupe i pukotine

Bubamare u kuću često ulaze kroz sitne pukotine u zidu, oko prozora, vrata i sl. Pobrinite se da sve takve pukotine zatvorite. Dobro bi bilo napraviti kvalitetnu izolaciju.

Odmah ih usisajte

Ne želite ih zgnječiti jer to će ostaviti mrlju ili neugodan miris. Umjesto toga ih usisajte usisavačem i odmah ispraznite sadržaj. U suprotnom ćete imati smrdljiv usisavač sljedeći put kada ga budete koristili.

Koristite sredstva za čišćenje s mirisom agruma

Bubamare odbijaju mirisi citrusa i ulja citronele. Koristite sredstva za čišćenje na bazi spomenutog jer bi to moglo zaustaviti širenje nametnika.

Posadite krizanteme

Krizanteme su bubamarama najodbojniji cvijet. Prema tome, posadite ih blizu vrata ili prozora kako bi odbile bubamare.

Zamke

Osim toga, možete im postaviti zamku koristeći ukrasne vrtne lampione s poluotvorenim rešetkama.

Bubamare privlači svjetlo i na taj će način ostati zarobljene u lampionu.

Još jedna od metoda kako se riješiti bubamara je napraviti im 'zamku' od vode i sapuna. Čistu staklenu posudu napunite vodom i stavite nekoliko kapi sapuna ili sredstva za pranje posuđa, i posudu stavite kraj prozora ili svijetla. Bubamare će privući svjetlo, upast će u posudu i utopiti se.

Potražite pomoć stručnjaka

Ako ništa od spomenutoga nije imalo učinak, ostaje Vam još jedino obratiti se stručnjacima. Ponekad su, nažalost, insekticidi jedino rješenje.