Vrijeme godišnjih odmora je započelo, a budžet za godišnji odmor - osim cijene smještaja, hrane i zabave - svakako opterećuje i cijena putovanja. Tim više što u ljetnoj sezoni moramo plaćati veću cijenu korištenja autocesta.

Osim toga, država nas opterećuje i sve većim cijenama goriva za koje se pitamo u kolikoj su mjeri opravdane pogledamo li cijenu sirove nafte.

Slijedi nekoliko korisnih savjeta kako da pokušate uštedjeti pokoju  marku na gorivu, a da ne narušite planirano vrijeme potrebno za putovanje.

Ubrzanje

Pokušajte se malo upoznati sa svojim automobilom te otkriti gdje je njegovo područje najvećeg okretnog momenta.

To područje je područje najveće iskoristivosti motora, te je preporuka što dulje ga voziti u tom području. Govorimo li o ubrzanju, preporuka je da to napravite tako da ubrzate što je moguće prije, uz normalan pritisak papučice gasa u prvom i drugom stupnju prijenosa, dok u kasnijim stupnjevima prijenosa papučicu gasa "poklopite do kraja", ali tako da vam okretaji ne odu iz područja najvećeg okretnog momenta. Govorimo li o dizelskim motorima, to je kod mnogih između 1500 i 2500 okretaja u minuti. Kod benzinaca za nekih 200-300 okretaja više.

Vožnja

Cilj je što dulje voziti željenom brzinom kretanja s konstantnim i jednoličnim pritiskom na papučicu gasa, u što je moguće većem stupnju prijenosa. Znajte da kad jednom ubrzate do određene brzine, trebate minimalno snage za održavanje te brzine kretnje, naravno ako ne govorimo o jurnjavi većim brzinama. Dizelske motore možete slobodno voziti tako da su vam okretaji nisko, na 1200-1300, bez bojazni da se "motor muči".

Trebate li ubrzati, naravno da to nećete napraviti tako da tada pritisnete papučicu gasa do kraja, već ubacite stupanj ili dva prijenosa niže, kako biste podigli okretaje motora te postignete željenu brzinu kretnje, piše Večernji list.

Usporavanje

Za održavanje željene brzine kretnje konstantnom treba pratiti promet ispred sebe, a ne se voziti vozilu ispred "na stražnjici" jer si tako smanjujete vidno polje, a ujedno i više ovisite o radnjama vozača tog vozila. S više razmaka dobivate i više manevarskog prostora, što je korisno i sa sigurnosnog aspekta.

Usporavate tako da prvo maknete nogu s papučice gasa, čime već počinje usporavanje, te kočite motorom. Kočnica je tu kao sigurnosna mjera, kada je uistinu nužna njezina upotreba. Približavate li se semaforu ili pak skupini vozila koja je nešto sporija, nemojte koristiti "ler" vožnju, jer tada vozilo troši više nego tijekom kočenja motorom, odnosno usporavanja, tako da mjenjač ostaje u vezi s motorom.

Uklonite sve nepotrebno

Vozilo je pri samom projektiranju prošlo i testiranja u zračnom tunelu, sa svom serijskom opremom. Tada su postavljene i službene brojke potrošnje goriva. Sva dodatna oprema na vanjštini vozila utječe na povećan otpor zraka, što znači i povećanju potrošnju.

Znači, kada nemate potrebu za krovnim nosačima, krovnom kutijom ili pak stražnjim nosačima za bicikl, uklonite ih s vozila jer oni povećavaju potrošnju.

Provjerite pritisak u gumama

Mnogo je vozača koji se od izmjene ljetnih guma zimskima niti jednom ne sjete provjeriti tlak u gumama.

Govorimo li o novijim vozilima, zadnjih nekoliko godina novi automobili moraju biti opremljeni sustavom za nadzor tlaka u gumama, koji upozorava kad je tlak preslab.

Ipak, preporuka je jednom u dva mjeseca, odnosno pred neko dulje putovanje, provjeriti tlak u gumama jer razlika u tlaku od jednog bara može utjecati na potrošnju goriva do litre.