Paradajz je kultura koja ima dug period vegetacije, odnosno dug period rasta i razvoja do ploda kojeg ćemo ubrati. Da bi dozrila potrebna joj je velika količina topline i sunca. Tek u ovakvim uvjetima formirat će sočne plodove izražene arome i okusa.

Dozrijevanje možemo ubrzati u razdoblju vegetacije stvarajući povoljne uvjete. Ono što može biti problem je što će sadržaj šećera biti manji. Međutim, i to možemo riješiti.

Što možemo učiniti?

Ove godine smo svjedoci promjenjivih vremenskih uvjeta koji ne idu na ruku dozrijevanju. Topli dani se smjenjuju s hladnijim, a kako idemo prema kraju mjeseca noći postaju sve hladnije. Kao rezultat velike razlike u dnevnoj i noćnoj temperaturi stvara se rosa, visoka vlažnost. To dovodi do propadanja listova, ali i pojave raznih bolesti poput kasne plamenjače koja u potpunosti uništi usjev. Zbog toga trebamo provoditi zaštitu.

Možemo koristiti nekoliko metoda kako bi ubrzali zrenje. Osnovno je pinciranje ili prikraćivanje vrha biljke. Kako ova vrsta potječe iz tropskih područja i tamo je višegodišnja ona tijekom cijele vegetacije raste i stvara cvjetove, plodove sve do prvog mraza. U tome se krije zamka. Na otvorenom u prvom dijelu kolovoza potrebno je obaviti prikraćivanje kako cvjetovi i mladi vegetativni prirasti ne bi oduzimali hraniva i vodu od već formiranih plodova. Kada je usjev u plasteniku ovu mjeru možete obaviti kasnije. Drugi način je da uklanjate novoformirane cvjetne grane.

U ovom periodu ne treba zaboraviti uklanjanje zaperaka. I oni će bespotrebno trošiti hraniva i vode. Druga uloga uklanjanja zaperaka, ali i suvišnih listova, je poboljšavanje ventilacije grma. To biljci omogućava da se brže osuši od rose, vlage. Plodovi su više izloženi suncu, što ubrzava procese zrenja, dolazi do nakupljanja šećera.

Sada se smanjuje količina vode za zalijevanje. Blagi nedostatak vlage u tlu će ubrzati procese dozrijevanja, zaustavlja se vegetativni rast. Obratite pažnju na gnojiva koja koristite za prihranu. Biljci više nije potreban dušik koji potiče vegetativni rast, odgađa dozrijevanje i daje lošiji okus plodova. Sada se prihrana obavlja gnojivima bogatim kalijem i elementima u tragovima. Ne zaboravite minerale poput joda, magnezija.

Biljkama će odgovarati dodavanje otopine drvenog pepela. U 10 l vode otopi se jedna čaša pepela, dobro promiješa i ostavi preko noći. Okolo svake biljke se zalije 1 l ovog gnojiva.

agroklub.com