Male stvari koje radimo svakodnevno mogu na više načina utjecati na naše pametne telefone i imati ozbiljne posljedice.

Ne igrajte se majstora

Ako ne znate što radite - a većina nas nema pojma ili barem ne zna dovoljno - nemojte pomoću uradi-sam videa na YouTubeu sami dodavati koješta na smartfone. Puno su veći izgledi kako ćete nešto nepovratno oštetiti nego što ćete dobiti nešto doista zabavno ili korisno.

Ne ostavljajte smartfon izložen izvoru topline

Ostavite li pametni telefon izložen sunčevim zrakama ili drugom izvoru topline dramatično povećavate izglede da će se pregrijati. Time ugrožavate ne samo bateriju, već i procesor te druge osjetljive elektroničke komponente, piše T-portal.

Pripazite pri uštekavanju

Sigurno se i vama ponekad - recimo, u mraku prije spavanja - događa da kabel za punjenje uštekavate naslijepo u smartfon. Ako niste pritom pažljivi, lako se može dogoditi da oštetite električne kontakte i skratite životni vijek svom mobitelu.

Nadograđujte redovno softver

Ako je hardver tijelo vašeg pametnog telefona, softver su njegov mozak i duša. Preuzimate li softver iz neprovjerenih ili nepouzdanih izvora nemojte se iznenaditi kad dođe do neželjenih posljedica. Vaš mobitel može u potpunosti prestati raditi, primjerice, a vaši osobni podaci naći put do hakera pa zatim onih koji su spremni najviše za njih platiti.

Čistite mobitel redovno i iznutra

Hrpe prašine i druge prljavštine iz vaših džepova, naprtnjača i torbi prije ili kasnije naći će se u vašem smartfonu i početi ometati njegov rad. Ako ne znate kako biste počistili mobitel iznutra, neka vam u tome pomognu stručnjaci.

Izbjegavajte držati smartfon u ruci dok ste na ulici

Kod nas to još nije tako česta pojava, ali podaci kažu kako je 40 posto iPhonea ukradenih u Sjedinjenim Državama vlasnicima otuđeno na ulici, dok su razgovarali koristeći zvučnik. Stoga budite posebno oprezni, a ne bi bilo loše ni investirati u slušalice.

Ne držite mobitel u torbi bez zaštite

Zaštitna futrola nije tek puki modni dodatak već služi tome kako bi zaštitila vaš uređaj od prašine i prljavštine koja se skuplja na dnu džepa ili torbe, kao i od ogrebotina.

Nemojte zamijeniti originalnu bateriju jeftinim lažnjakom

Pažljivo provjerite koju će vrstu i tip baterije u servisu staviti u vaš mobitel. Ako nije riječ o originalu, moguće je kako će životni vijek vaše baterije biti značajno skraćen.

Ne koristite lažne punjače i slušalice

Poznato je kako jeftine kopije originalnih punjača mogu izazvati požar. No, jeste li znali kako to vrijedi i za slušalice?

Nemojte sami čistiti šupljine u mobitelu

Već smo vam preporučili redovno čišćenje mobitela iznutra. Ako se odlučite kako ćete to sami obaviti, svakako se poslužite već prokušanim načinom kako ne biste oštetili ili uništili osjetljive dijelove i komponente. Bolja je ideja obratiti se stručnjaku za pomoć.

Ne držite mobitel u stražnjem džepu hlača

Pametni telefoni sve su tanji i lakši, ali zbog toga i slabije otporni na pritisak. Nemojte riskirati oštećenje ili krađu, pa izbjegavajte nositi smartfon u zadnjem džepu hlača. Možda je praktično ili izgleda cool, ali mogli bi ste požaliti.

Bljesak.info