Prema podacima Porezne uprave o ukupnim iznosima fiskaliziranih računa, u kolovozu je oboren apsolutni rekord potrošnje u jednom mjesecu u hrvatskoj povijesti.

Nitko nije očekivao da je tako nešto moguće u pandemijskoj godini, a posebno ne da će sezona biti uspješnija od rekordne 2019. godine.

Prvo objašnjenje veće zarade s manjim brojem izdanih računa su, logika nalaže, više cijene. U posljednje vrijeme, građani se žale, to se posebno odnosi na cijene hrane, javlja N1.

“Ništa nije pretjerano, u odnosu što vidimo u dućanima. I mušterije kad dođu, stvarno komentiraju da je skupo, ali ja mislim za papriku, koja je jučer ubrana, da 12 kuna nije velika cijena”, kaže prodavačica Darinka.

Drugo objašnjenje dobre zarade je fiskalizacija svih računa, a ne samo onih nižih jer su kazne za one koji pokušaju prevariti državu visoke.

“Od deset pa do sto tisuća kuna, ovisi je li privatna ili pravna osoba”, kaže prodavačica ribe Silvija dodajući da takvu kaznu nikako ne bi mogla podnijeti.

Jedan od razloga visoke zarade, posebno u ugostiteljskom sektoru, povećane su cijene usluga i proizvoda, neovisno o sirovini.

“Ima puno i onih nehumanih situacija, gdje, bez obzira na ulazne cijene, su se izlazne povećale, ali to vam je zakon tržišta. Može se pa ugostitelj smatra, zašto ne”, kaže Ivo Vrdoljak, vlasnik restorana.

U kolovozu je ukupni iznos fiskaliziranih računa iznosio 25,6 milijardi kuna ili tri milijarde više nego u kolovozu 2019. godine. Neki nagađaju, kako su turisti možda odlučili potrošiti novac akumuliran za vrijeme pandemije.

Od ove godine, na sve su račune uvedeni QR kodovi uz pomoć kojih, na primjer, svaki gost ugostiteljskog objekta može postati porezni inspektor. Dovoljno je da mobilnim uređajem skenira kod i odmah je usmjeren na stranicu Porezne uprave Hrvatske gdje može provjeriti je li njegov račun fiskaliziran.

“Omogućavanjem QR kod provjere, putem našeg informatičkog sučelja, mi praktično smo proširili naše pasivne nadzorne kapacitete na terenu. Tako smanjujemo zlouporabu, a tako i štitimo one porezne obveznike koji uredno i na vrijeme fiskaliziraju”, kaže Ivica Kusić iz Porezne uprave.

Neovisno o dobrim brojkama, struka upozorava kako stari problemi još nisu rješeni i da će se ovakvi rezultati teško ponoviti sljedeće godine bez značajnog uvoza radne snage.

“Nama je apsolutni prioritet da se zapošljava domaća radna snaga, ako govorimo o turizmu. To možemo samo postići produženjem turističke sezone, naravno i adekvatnom naknadom koju će naši zaposlenici dobiti”, ističe Joze Tomaš iz HGK-a Split.

Dakle, ključ uspjeha su poslodavci koji pošteno plaćaju radnike i pošteno prikazuju račune.