Vađenje crnog luka iz zemlje obično počinje krajem srpnja i tijekom kolovoza, a posao počinje kada polegne minimum trećina biljaka.

Što treba uraditi kako bi se spriječilo truljenje glavica saznat ćete u sljedećim redovima.

Posao vađenja crnog luka počinje kada polegne trećina biljaka na parceli, optimalno polovica.

Osigurati sušenje i dozrijevanje

Kada se luk izvadi iz zemlje mora da se osigurati sušenje i dozrijevanje. Nekada su vremenske prilike pogodne i to se obavlja bez ikakvih teškoća. Međutim, nekada se pojave obilnije kiše i povrtlari imaju velike poteškoće da osuše luk i veliku štetu.

U normalnim uvjetima dozrijevanje traje oko desetak dana. Za to vrijeme, glavice isisavaju nagomilanu hranu iz lišća i formiraju suhe ovojne ljuske.

Kada se glavice uspješno osuše obavlja se klasiranje prema kvalitetu i krupnoći. Dok se to radi, važno je da se odstrane oštećene glavice. One se ne bacaju, već se prve koriste za potrošnju.

Vađenje i sušenje luka

Vađenje i sušenje luka nije isto na malim i velikim parcelama. Luk sa manjih površina se plete u vjence i suši ispod strehe ili na nekom drugom mjestu sa dosta propuha. Kada se to radi na lukovicama se mora ostaviti dio stabla dužine dva do tri centimetara, odnosno, narodski rečeno vrat.

Njegova uloga je veoma važna, a to je da spriječi eventualnu pojavu infekcija koje bi mogle da izazovu truljenje crnog luka.

Kada se radi o većoj površini, posao mora da se obavi strojevima. Kada se lišće osuši na njivi, odbacuje se i slijedi sakupljanje ručno ili strojno.

Bez obzira da li je riječ o bašti ili većoj površini glavice crnog luka ne bi trebale da budu izložene jakom suncu zato što može da dođe do ožegotina i drugih oštećenja, što direktno utiče na truljenje luka.

Crni luk se obično čuva na tavanima ili nekim pogodnim mjestima sa propuhom, s tim da temperatura svakako ne bude u minusu.

Izvor: Agrosavjet