Paradajz puca zbog fluktuacije u količini vode koju prima, a postavlja se pitanje što se može učiniti kako bi se smanjila ili spriječila ova pojava.

Kada paradajz raste u uvjetima suše ili se malo zalijeva, jaka kiša ili kišni period može da uzrokuje da unutrašnjost paradajza raste brže od vanjske kože, što rezultira pucanjem paradajza.

Paradajz može da puca na dva različita načina: vertikalno pucanje kada se brazda proteže od vrha do dna ploda; i koncentrično pucanje koje se često pojavljuje na vrhu ploda, formirajući pukotine. Iako oba oblika pucanja mogu da dozvole štetočinama i bolestima da uđu u plod i potaknu truljenje, koncentrično pucanje ponekad nije tako ozbiljan problem. Ako pucanje nije otkrilo unutrašnjost ploda, već se biljka sama zaliječila i ostali su joj, praktično, ožiljci, možete da dozvolite da ostane na biljci i sazri.

Pucanje paradajza i preventivne mjere

Pucanje paradajza ne može uvijek da se spriječi; ako imamo dug period kiša ili pljusak koji za nekoliko sati stručio mnogo vode – to može da dovede do pucanja paradajza bez obzira na to što ste poduzeli. Međutim, možete da smanjite vjerojatnoću da će se to desiti.

Zalijevajte paradajz redovno i duboko

Paradajz je osjetljiv na nedostatak vode posebno tijekom cvjetanja i plodonošenja. Neko pravilo je da se zalijeva na svakih 5-7 dana. Međutim, to treba prilagoditi situacijama. Na primjer, ako je svrijeme suho, siguran znak dehidracije paradajza je opušteno lišće. Za zalijevanje odraslih biljaka potrebno je minimum 10 litara vode po biljci.

Zalijevajte paradajz po bazi biljke (neposredno iznad korijena), nikako po listovima, kako biste izbjegli pojavu patogena, odnosno, bolesti. Redovno i duboko zalijevanje će da smanji utjecaj iznenadne jake kiše, jer biljke neće pretrpjeti šok od prekomjerne vode nakon stalnih sušnih uvjeta, što uzrokuje pucanje plodova paradajza. Najidealnije bi bilo imati sistem kap po kap, jer će zemlja stalno biti vlažna i nikakva vrućina neće biti toliko strašna.

Osigurate dobru drenažu

Dobro drenirano tlo je jako važno. Poslije svakog zalijevanja preporuka je da se zemlja plitko okopa.

Malčiranje

Paradajzu treba osigurati oko 5 cm organskog malča, poput slame. On pomaže da se održi konstantni nivo vlage u tlu.

Sadnja otpornih sorti

Postoje sorte paradajza koje su manje ili više otporne. Možete potražiti sorte koje su otporne na pucanje ploda. Mnoge hibridne vrste nude, ne samo visoku produktivnost i otpornost na bolesti, već su i manje sklone pucanju plodova.

Rana berba

Ako je nepovoljna godina za paradajz, plodovi su skoro zreli, a očekuje se velika kiša, najbolje je da se obere paradajz pre najavljene velike kiše. Ako je počeo da mijenja boju, plod će da dovrši proces zrenja samostalno i nakon berbe.

Što učiniti ako je paradajz već pukao

Ako je paradajz već pukao, važno je da se ubere što je prije moguće. Ispucali plodovi su mnogo podložniji patogenima i oštećenjima insekata. Ako nema tragova insekata i truleži, ne miriše „na kiselo“, nije mekan plod i ne curi možete ga slobodno konzumirati. Trebalo bi odmah da se pripremi za konzumaciju.

Izvor: North Carolina Cooperative Extension / agrosaveti.rs