Mlade biljke su vam izrasle iz sjemena, naglo se izdužile i propale? Ovo nije rijedak slučaj, osobito ako se vrtlarenjem bavite hobistički. Srećom, to se može izbjeći ako se pridržavate ovih pravila.

Nakon što su proklijale, mlade biljke uglavnom vole biti na toplom, ali ne pretoplom. To znači da dnevna temperatura prostorije u kojoj se nalaze treba biti između 18 i 24 stupnja Celzijusovih, noću i niže. Ako je toplije, to može potaknuti izduživanje mladica. Iznimno je važno i da su u redovito prozračivanom prostoru s dobrom cirkulacijom zraka. Ako je u njemu previše toplo i vlažno, možete koristiti ventilator, ali ga nikada ne stavljajte tako da puše direktno na biljke.

Još jedna od bitnih stvari je dati im dovoljno svjetla. Najbolje ih je staviti na prozorsku dasku ili neko drugo slično mjesto. Ako vam prozor nije okupan suncem, pojačajte osvjetljenje pomoću reflektirajuće aluminijske folije ili ih dodatno osvijetlite LED lampama. Također, pripazite na zalijevanje. Ako mladice prečesto zalijevate, izdužit će se, ali će im istovremeno propasti korijen. Najbolje se rukovoditi time da ih zalijete kad osjetite da je zemlja suha na dodir.