Salmonela kod mesa prije svega se odnosi na perad, a osim što je kod sprečavanja zaraze tom opasnom bakterijom važna pravilna termička obrada, jednako je važna pravilna pohrana i održavanje kuhinje te pribora koji koristite.

Svaki savjet za sigurnost hrane uvijek je dobrodošao pa donosimo one najvažnije koji će spriječiti trovanje, prenosi Metro-portal.

Nabavka - kada kupite svježe meso, odmah ga stavite u hladnjak, bez obzira na godišnje doba. Preporuke su da ga spremite u iduća dva dana, bez obzira na to što je u hladnjaku. Ne planirate li ga kuhati u dan, dva nakon kupnje, zamrznite ga. Nakon što ste meso skuhali ili ispekli, u hladnjaku može biti maksimalno četiri dana.

Pranje - često imamo potrebu oprati namirnice prije kuhanja, ali stručnjaci upozoravaju da kod piletine to nikako nije dobra ideja, jer se na taj način zapravo samo širi kampilobakterija s mesa na ruke, radne površine, krpe, odjeću i pribor za kuhanje jer se ona lako prenosi kapljicama vode.

Rezanje - nije zgorega imati odvojene daske za rezanje, jedna za povrće, a druga za meso. Uz pribor, daske su možda i najopasniji prijenosnici bakterija. Manje ćete riskirati ako zbog toga imate jednu dasku samo za rezanje mesa.

Priprema - možda je u svemu najvažnije da piletinu dobro ispečete ili skuhate kako biste ubili sve bakterije. Najsigurniji možete biti ako kupite termometar koji se ubode u meso. Unutarnja toplina peradi trebala bi biti 74 stupnjeva Celzijevih