Većina nas ide kroz život nekako kampanjski. Čuvamo „bolju“ odjeću za posebne prilike, kristalne čaše i fino vino za slavlje koje će biti za tri godine...

Kupljena hrana za veliku detoksikaciju na koju se (mjesecima) spremamo redovito uvene u hladnjaku, dok dio čeka u špajzi da mu istekne rok trajanja. Odnos prema samome sebi se ne razlikuje se mnogo od tog kampanjskog životnog stila. Često se čeka zadnji čas za odlazak zubaru, na sistematski pregled, trening ili masažu (to si priuštimo kad ozbiljno zašteka u leđima pa od boli ne možemo nesmetano gledati neki od flat/touch screenova), piše za Ordinacija.hr Valentina Sumpor, fitness instruktorica.

Hranu dijelimo na dobru i lošu pa nakon pritiska, restrikcija i kalkuliranja kalorija kroz beskonačne dane i tjedne pukne film i nastupi zona sumraka – prejedanja i isprobavanja novih “junk food” specijaliteta na Woltu po abecednom redu. Posljedica takvih mjeseci je nezadovoljstvo i očajno traženje čarobne formule koja će u nekoliko dana/noći dati željeno stanje tijela, uma, stvarnosti...

Počinje podvrgavanje raznim dijetama, sezonsko treniranje i brojenje koraka od kreveta do vrata ureda i natrag. Tijelo je šokirano, pati, a i mi skupa s njim. Suze se prolijevaju nad trapericama koje se ne daju zakopčati, slamaju se srca bakama i mamama diljem svijeta zbog odbijene hrane koju su skuhale posebno za nas, jer eto, to jelo nam je najdraže… a mi u muci, odlučno mantramo: „Ne smijem to, na dijeti sam, moram smršavjeti do ljeta.“ Vrijeme je da se pitate je li sve to vrijedno vaše energije i živaca. Je li vrijedno skakati iz jedne krajnosti u drugu zbog trendova koje su nam „junk mediji“ usadili u svijest i podsvijest.

Vrijeme je da si priznate da odgovor na pitanje možete li biti spremni za ljeto u dva mjeseca znate samo vi.

Nitko ne zna što za vas znači biti spreman za ljeto. No znamo da je najbolji osjećaj opuštenosti, osjećaj udobnosti u vlastitom tijelu (znate onaj osjećaj kad nema potrebe da uvlačite trbuh, kad se ništa nigdje ne urezuje i kad nemamo potrebu stalno popravljati majicu jer netko negdje gleda baš u nas i naše „manjkavosti“) dok se pije bevanda.

Vrijeme je da drukčije pristupite sebi i svome tijelu. Da bismo vam olakšali, donosimo nekoliko savjeta koji će pomoći da ljeto dočekate opušteniji, spremni za dobar provod u svom lijepom, zdravom, pokretnom tijelu koje svi često uzimamo zdravo za gotovo.

UPOZNAJTE SEBE!

Saznajte koje su vaš navike i osvijestite ih. Od kojih se osjećate dobro, od kojih loše? Jesu li baš sve navike od kojih se osjećate dobro dobre za vas? Što ponavljate svaki dan? Što jedete? Koliko jedete? Kako vam ta hrana sjeda na želudac? Kakav vam je san? Budite li se umorni? Što biste htjeli probati, naučiti? Kako ste? Onako iskreno, jeste li zaista dobro kako govorite svima i sami sebi?

Čini vam se puno pitanja? Koliko je informacija previše da znate o samome sebi?

Ako se ne poznajete i fokus vam je na svima osim na vama samima, onda vam prioritet treba biti staviti sebe na prvo mjesto i podrediti sve što je u vašoj moći svom osobnom razvoju, promjeni, zdravlju. Vjerujte mi, kad budete zadovoljniji vlastitim životom i tijelom – postat ćete i prema drugima još bolji nego što već jeste.
A kako će vam ovo pomoći da se pripremite za ljeto?

Kad jednom usvojite navike koje si želite i koje su dobre za vas, kad se bolje upoznate i shvatite što vam treba, a što ne te maknete pritisak koji si stvarate i koji vam drugi stvaraju – uvijek ćete biti spremni za ljeto, jesen, zimu, proljeće… nećete kategorizirati hranu na dobru i lošu, naučit ćete uživati u svemu pomalo pa u danu, kad to „pomalo“ bude „puno previše“, štete neće biti. Samo ćete nastaviti kao da nije ništa bilo, kalorije će se potrošiti, a vi nećete imati grižnju savjesti jer ste se „počastili“.

NEMOJTE IĆI NA DIJETU

Nemojte uvoditi restrikcije po pitanju hrane jer ćete si samo otežati život, šokirat ćete tijelo i 90% svih kilograma koje ćete eventualno „izgubiti“ vratit će se u velikom stilu kad stanete s dijetom, dođete na godišnji i počnete živjeti moto „na godišnjem sam, zaslužujem se počastiti“. Ne mislim da se čovjek ne treba počastiti s vremena na vrijeme, ali gušt je gušt kad je s mjerom. I od previše dobrog vina glava će boljeti.

Jedite sezonsko povrće, voće, ako vam se jede sladoled, pojedite ga, nemojte odbijati mamine lazanje i bakinu pitu od jabuka. Jedite s mjerom. Žvačite, uzmite si vremena da pojedete hranu u miru, organizirajte se. Znate kakav vam je dnevni tempo, ako ste uvijek u žurbi i nemate vremena izdvojiti 20-30 minuta da pojedete nešto, pripremite kod kuće dobar smoothie koji možete piti u hodu ili za radnim stolom dok radite.

Bitno je dati tijelu što mu treba da bi ono nama moglo dati što trebamo – njegovo savršeno funkcioniranje.

KREĆITE SE – KAD GOD IMATE PRILIKU

Ne morate trenirati da biste si osigurali dnevnu dozu aktivnosti, iako je kvalitetan trening jako efikasan u postizanju ciljeva glede našeg zdravlja i funkcionalnosti tijela. Hodajte, ako imate vrt, posvetite mu vremena (kopajte, štihajte, kosite travu sami). Otiđite na planinarenje ili šetnju po kvartu. Dio puta na posao propješačite. Razmislite kako možete dodati koju aktivnost više svom danu.

KVALITETA UVIJEK PRIJE KVANTITETE!

Sigurno ste čuli onu staru, mudru „manje je više“. To se može primijeniti na sve u životu: hranu, piće, kozmetiku, odjeću, ljude, sate provedene na treningu, sate provedene pred TV-om ili računalom. Ako pojedete npr. kvalitetan kruh, integralan s punim sjemenkama, sitost će nastupiti već nakon druge šnite jer ima visoku nutritivnu vrijednost, za razliku od onog kruha od prerađenog, bijelog brašna koji je pun kalorija, ali praznih.

Naravno da kvalitetniji proizvodi koštaju koju kunu više, ali zato traju dulje. Tako će integralni kruh trajati i do pet dana (pohranjen u hladnjaku) jer ćete imati manju potrebu za trošenjem.

Uložite u stvari koje koristite svaki dan i koje direktno utječu na vašu dobrobit. Dugoročno će vam se isplatiti kvalitetan madrac, jastuk. Dobar odmor i san nikad nije precijenjen, a istraživanja su pokazala da je odmorenost, tj. umor povezan s količinom hrane koju unosimo. U nastojanju da nadoknadi energiju koja mu nedostaje, tijelo će tražiti više hrane, slatke, masne, zasitne hrane koja vam ne treba.

UVEDITE NOVE NAVIKE U ŽIVOT

Male odluke. Male, ali drukčije promjene u danu za koje se odlučite i držite ih se dok vam ne postanu dio svakodnevice vode do velikih rezultata. Sve što vam treba je odluka i ustrajnost. Neće biti lako na početku i entuzijazam će splasnuti nakon nekoliko dana. Neće vam se dati i to je u redu. Bitno je da se prisilite provesti svoje odluke bez obzira na to koliko vam se ne da. Ne razmišljajte previše, „just do it”.

Npr. ako ne doručkujete, a željeli biste imati tu naviku, počnite polako. Odlučite svako jutro pojesti bananu, jabuku, jogurt ili neko malo integralno pecivo. Malo-pomalo, dan po dan – dajte tijelu vremena da se prilagodi i navikne na taj novi “energy boost” koji mu je zapravo jako potreban na početku dana.

Možda je vaša želja učvrstiti kožu, a nemate naviku korištenja losiona za tijelo, mazanja ruku i vrata. Koža tijela izrazito je suha, posebno na gležnjevima, koljenima i laktovima (najkorištenijim zglobovima). Zato je potreban dobar losion ili krema za tijelo koji će hidratizirati kožu, učiniti je glatkom, čvršćom i elastičnijom.

Najbolji trenutak je nakon tuširanja kad je koža čista i pore otvorene, stoga držite kremu u blizini tuša i nemojte biti u tolikoj žurbi da vam bude žao odvojiti dvije minute da biste razmazali šaku kreme po sebi.