Iako su mravi jedni od najkorisnijih insekata na svijetu, a i jedni od najvrjednijih, ljudima često smetaju kada počnu ulaziti u kuće i stanove.

Nije poželjno ubijati ih, ali važno je odvratiti mrave od svog životnog prostora. Mravi u kući ili na otvorenom imaju točno određenu rutu po kojoj se kreću. Ukoliko na njihovom putu postoji nešto što im se ne sviđa i odbija ih, izbjegavat će to područje i tražiti novu rutu.

Donosimo vam prirodne načine na koje se možete riješiti mrava u kući.

1. Cimet

Mravi ne vole intenzivan miris cimeta i kada ga osjete skreću s puta kojim su krenuli. Posipajte cimet u prahu kako bi riješili “kolonu” mrava na mjestima gdje su se pojavili ili napravite liniju od cimeta kako se uopće ne bi pojavili u vašem domu. Ukoliko ne želite posipati cimet po podu, možete upotrijebitii esencijalno ulje od cimeta ili pomiješajte pola litre vode i tri žličice cimeta pa raspršite dobivenu smjesu po kritičnim područjima.

Jak miris esencijalnog ulja cimeta možete nanijeti na sva mjesta gdje ste vidjeli mrave do sada. Esencijalno ulje možete nanijeti u tek par kapljica i miris će ih otjerati. Osim toga možete pomiješati pola litre vode, dvije žlice cimeta u prahu i par klinčića. Ovo će imati jak miris koji će otjerati mrave sa svih mjesta gdje ovu tekućinu pošpricate. Uz to će vam stan divno mirisati.

2. Kava

Kava također ima jak miris pa je ona odličan način kako se riješiti mrava iz kuće. Običnu mljevenu kavu možete staviti na mjesta na kojima vidite da mravi izlaze.

Nakon toga se više neće htjeti vratiti na to mjesto. Ovo je odlično ako ih ne želite uništiti već samo otjerati.

3. Kreda

Kreda za mrave može se kupiti u mnogim poljoprivrednim trgovinama. To je kombinacija repelenata za mrave i jako jednostavno se koristi. Samo s kredom povucite liniju i bez brige, mravi je neće htjeti proći.

4. Soda bikarbona

Kod kuće sigurno imate sodu bikarbonu, a ona je odličan repelent za mrave. Pomiješajte sodu bikarbonu sa šećerom u prahu i stavite na mjesto gdje se nalaze mravi ili gdje ste vidjeli da prolaze. Moguće je da će na ovaj način mravi ostati još par dana, ali nakon toga ste mirni, više se neće vratiti na isto mjesto.

5. Bijeli ocat

Ocat se zasluženo naziva čarobnim sredstvom u svakom kućanstvu. Olakšava zdravstvene tegobe, pridonosi osobnoj higijeni, odlično je sredstvo za čišćenje doma, ali je i provjereno najbolji saveznik u borbi protiv nametnika.

Riješite “vojsku” mrava u kući ili stanu tako što ćete pomiješati bijeli ocat s vodom i poprskati sva mjesta gdje su se mravi pojavili. Ocat vam može pomoći i u prevenciji stoga raspršite čisti ocat po ulaznim vratima i prozorima kako bi sprječili dolazak mrava.

6. Citrusi

Sok od limuna ili limunska kiselina također su na popisu top učinkovitih prirodnih sastojaka u borbi protiv mrava. Iscijedite limun i limunov sok polijte po mravinjaku ili na mjestima gdje ste uočili da prolaze. Ukoliko nemate limun, pomiješajte limunsku kiselinu i vodu, miris kiseline će ih zasigurno otjerati iz vašeg doma.

7. Kuhinjska sol

Stvaranje slane površine na ulaznim vratima i prozorima je odlična metoda u sprječavanju mrava da uopće uđu u vaš dom. Pomiješajte par žličica kuhinjske soli s kipućom vodom, ohlađenu smjesu prelijte u raspršivač i poprskajte po vratima i prozorima.

8. Kora od krastavaca

Kao prirodni otrov za mrave možete upotrijebiti koru od krastavaca. Dovoljno je samo staviti koru na mjesto gdje su se počeli pojavljivati i vrlo brzo će nestati jer zbog toksičnosti kore za gljivice kojima se mravi hrane oni će dati sve od sebe da ju izbjegnu.

9. Začini protiv mrava u kući

Osim cimeta, u rješavanju problema s mravima mogu pomoći i drugi začini koje imate u svom domu. Crni papar, klinčić, menta, češnjak i kajenska paprika imaju snažan miris koji odbija mrave, ali i brojne druge insekte.
10. Borna kiselina

Pomiješajte 3 žlice borne kiseline i 3 žlice šećera u 2 dl tople vode. Namočite komadiće vate u ovu tekućinu i stavite ih na mjesta gdje se skupljaju mravi. Šećer će ih privući, a borna kiselina uništiti.

11. Papar

Mravi u vašem domu uglavnom traže šećer, a vi ih iznenadite paprom. Posipajte paprom njihove staze jer ćete im tako poslati poruku da u blizini nema šećera.

12. Kora od krastavca

To je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gdje se skupljaju - pobjeći će.

13. Listići lovora

Stavite listiće lovora po kutovima doma gdje se sakupljaju mravi.

14. Začini

Osim cimeta, u rješavanju problema s mravima mogu pomoći i drugi začini koje imate u svom domu. Crni papar, klinčić, menta, češnjak i kajenska paprika imaju snažan miris koji odbija mrave, ali i brojne druge insekte.

Kako bi spriječili dolazak mrava u svoju kuću, prije svega pazite da održavate dobru čistoću i higijenu vaše kuće. Posebno budite oprezni u kuhinji gdje ne bi trebali držati posude otvorene. Uz to, šećer, sol i kavu ne bi smjeli držati u papirnatim vrećicama već u posudama do kojih nikakav nametnik ne može. Čistite kuhinju često, posebice one male mrvice koje najmanje primjećujete jer su upravo one te koje će privlačiti mrave i druge nametnike.

Bljesak.info