SIPA još uvijek provjerava moguće neregularnosti, a koje se tiču izvoza mesa u Tursku, potvrdio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Dokumentacija, koja je prikupljena iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, Ureda za veterinarstvo i Agencije za označavanje životinja dostavljena je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Šarović je ovo istaknuo odgovarajući na zastupničko pitanje Šefika Džaferovića, zastupnika PD PSBiH o tome da su u javnosti prisutne priče o zloupotrebi prilikom izvoza mesa u Tursku.

''Prema tim informacijama izvozi se meso koje je prethodno uvezeno u BiH. Je li ovo točno i ako jeste što je poduzeto'', upitao je Džaferović.

Ministar Šarović kazao je da su početkom rujna 2015. godine obaviješteni o mogućim zloupotrebama, te je ministarstvo dalo nalog nadležnima da to provjere.

''Kontrolirani su izvozni objekti te korištenje stočnih putovnica iz veterinarskih stanica. Utvrđene su neregularnosti, pa su obaviještena entitetska ministarstva, a Ured za veterinarstvo uključio je i SIPA-u'', istaknuo je Šarović.

On je dodao da je utvrđeno niz propusta i da je utvrđeno da jedan broja osoba nije postupao u skladu sa svojim obavezama. Utvrđeno je da po izvozu nema datuma klanja, naknadnim skidanjem ušnih markica.

Tijekom akcije od rujna do siječnja otkriveno 725 krivotvorenih stočnih putovnica, sve su razdužene u klaonicama. Kontrola traje i dalje, a više tisuća lažnih ušnih markica tiskane su u Rumuniji.
''Ured za veterinarstvo je obustavilo izvoz za dva objekta. Provjera se dalje nastavlja i bit će svi eliminirani kod kojih se utvrde neregularnosti. SIPA radi, a sve će se poslijediti Tužiteljstvu BiH'', dodao je Šarović.