Pikiranje mladih biljaka paradajza je proces njihovog presađivanja iz zajedničkog im sjemeništa u zaseban veći prostor za razvijanje korijena i napredovanje, a sve u cilju dobivanja rasada. Pikiranje je tehnika koja se najviše koristi za paradajz i papriku, ali može i za neko drugo povrće i cvijeće.

Prvo je bila sjetva paradajza

Sjetva paradajza u zatvorenom se može obaviti u žardinjeru ili saksiju. To je sjemenište. Drži se blizu prozora i zemlja se održava vlažnom. Biljke niču za 7 dana, a već nakon 20-25 dana, kada dobiju dva listića, mogu da se pikiraju. Netko ovo pikiranje izvodi i kasnije.

Pikiranje paradajza

Prije pikiranja zemlja u sjemeništu treba biti vlažna, kako bi se mlade biljke lakše uzimale. Za pikiranje se koriste saksije, a to mogu biti i čašice. Čašice kasnije mogu da se sijeku i razdvoje, kako bi biljke imale više prostora i svjetla. Čašice se pune supstratom, koji se pritisne. Zalijte zemlju vodom sa sobne temperature, a poželjno bi bilo s vrbinom vodom, koja daje poticaj razvoju korijena.

Korijen treba da ostvari što bolji kontakt sa supstratom. Rupe mogu da se prave olovkom, a ako je mokra zemlja biljke se mogu i samo prstom zabadati. Sada presadite biljčice iz sjemeništa u čaše, gdje će imati više prostora za napredovanje.

Dubina sadnje je do kotiledonih listova. Držite na osvijetljenom mjestu uz povremeno zalijevanje. Pikirane biljke će se razviti u rasad za presađivanje na otvoreno u roku od 40-60 dana. Biljke se prije rasađivanja na otvoreno, iznose nekoliko dana napolje. Svakim danom sve više, da bi se adaptirale na prirodne uvjete. Tijekom svibnja mjeseca se presađuje na otvoreno.

sadnja.com